Ще донедавна відоме не весь світ підприємство сьогодні перебивається нестабільними заробітками

Громадська рада при Сумській облдержадміністрації звернулася до керівництва регіону та очільників правоохоронних структур із проханням перевірити інформацію Незалежної профспілки Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання. Профспілкові активісти побоюються, що підприємство тихцем готують до закриття: вже на трьох заводах, що входять до складу об’єднання, злили воду із мереж теплопостачання та з інших систем. Холод заполонив цехи «Атомного енергетичного насособудування», «Компресорного виробництва» та «Заводу хімічного виробництва».

На знімку:
у цехах Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання —
стабільний «нуль»

Фото із відкритих джерел.

Машинобудівники почали публікувати у Фейсбуці фотографії цехових термометрів, які тепер стабільно показують температуру, близьку до нуля. Вони наголошують, що в таких умовах працювати неможливо, адже технологія виробництва розрахована на режим від 13 градусів з «плюсом». «Порушення при виробництві в таких умовах неминуче призведе до істотних відхилень продукції від норм якості, що зробить її непридатною до експлуатації», — повідомляється у зверненні Незалежної профспілки підприємства до Громадської ради при Сумській ОДА.
Джерело в адміністрації Сумського машинобудівного науково-виробничого об’єднання запевнило кореспондента «Голосу України», що про зупинку виробництва не йдеться. Навпаки, робиться все для того, аби підприємство вижило в нинішніх непростих умовах. А чутки про те, що об’єднання готують до закриття, ширять недоброзичливці та конкуренти.
Воду із систем справді довелося злити, хоч раніше на такий крок ніколи не йшли. Але іншого виходу не було, позаяк газ від нового року суттєво подорожчав. Від опалення виробничих приміщень вирішили відмовитись.
«Перед нами постав вибір: віддавати гроші за газ чи платити зарплату людям?» — поділився із кореспондентом співрозмовник, котрий попросив не називати в газеті прізвища. І запевнив, що на багатьох українських підприємствах уже давно взимку вимикають опалення, а на Сумському машинобудівному об’єднанні трималися до останнього.
— Але в побутових приміщеннях, у кімнатах для перевдягання робітників весь час тепло, — стверджує посадовець. — У виробничих корпусах задіяли режим жорсткої економії після того, як не прийшли обіцяні гроші від замовників із Узбекистану та від інших партнерів.
Представник адміністрації переконував, що протягом останнього року на підприємстві не скорочували працівників. Але самі люди йшли, бо зарплату їм затримують на п’ять місяців — і це відставання від графіка триває вже понад рік. Хіба багатьом хочеться так довго працювати в борг? Ситуацію в об’єднанні джерело охарактеризувало як «стабільно важку», але запевнило, що після закінчення опалювального сезону вона почне вирівнюватись, бо менше платитимуть за газ.
Попри все, Сумське машинобудівне науково-виробниче об’єднання продовжує залишатись найбільшим підприємством у регіоні. Зараз на ньому працює майже 5,5 тисячі осіб. Місцева влада докладає величезних зусиль, аби не допустити в об’єднанні повного колапсу, бо в такому разі обласному центру загрожують величезні соціально-економічні проблеми.
Працівники підприємства вже багаторазово влаштовували акції протесту, але поки що вони не були масовими. Бо людей вдавалось переконати: у разі повноцінного страйку виборсатись із економічної прірви вже не вдасться ніколи.
Ситуація на підприємстві розвивалась, як у відомому прислів’ї: коли пани між собою чубляться, насправді чуби тріщать у кріпаків. Негаразди почались після того, як побили горщики головні акціонери Сумського машинобудівного об’єднання. Це протистояння триває й досі. З одного боку барикад — відомий олігарх Костянтин Григоришин, а з другого —народний депутат Вадим Новинський та колишній керівник підприємства Володимир Лук’яненко. Останньому приписують той самий знаменитий золотий батон, який після «ревізії» Межигір’я зник у невідомому напрямку. Нібито саме
В. Лук’яненко свого часу подарував Віктору Януковичу золотий зливок у вигляді булки.
Ще донедавна відоме на весь світ підприємство під маркою «імені Фрунзе» сьогодні перебивається нестабільними заробітками. Не так давно абсолютно з незрозумілих причин його позбавили держзамовлення на 3,5 млрд грн, хоч Сумське машинобудівне об’єднання і виграло тендер на постачання обладнання для реконструкції вітчизняної ГТС. Якби ці кошти надійшли, підприємство змогло б майже повністю «закрити» проблему недофінансування.
Днями стало відомо, що Американська урядова корпорація закордонних приватних інвестицій виділить 250 млн доларів на будівництво в Чорнобилі централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Значну частину цього «пирога» нібито пообіцяли сумським машинобудівникам, адже вони поки що не розучилися виготовляти обладнання для використання на ядерних об’єктах. У Сумах тримають кулаки, аби хоч цього разу нічого не «зірвалось».

Підготував Володимир ЧЕРНОВ.