Концерн «Укроборонпром» підбив підсумки роботи в минулому році, завдяки чому сумчани дізналися, як сприяють захисту держави від агресора земляки. Передусім ідеться про «Шосткинський казенний завод «Імпульс», який досяг вагомих виробничих успіхів.

На знімку: стартує «Вільха».

Фото з відкритих джерел.

Підприємство реалізувало оборонної продукції на 478 млн грн і перерахувало до бюджетів усіх рівнів понад 76 млн грн податків і зборів. Від цього виграли не лише держава в цілому та її обороноздатність, а й окремо взята Шостка. Бо майже 31 млн грн потрапив до місцевого бюджету. А це, як відомо, — перспектива поліпшення доріг, тротуарів, шкіл, дитсадків, лікарень та іншої міської інфраструктури.
«Імпульс», можна сказати, «воює» не числом, а умінням: нарощуючи обсяги виробництва, знижує собівартість виготовленої продукції. Порівняно з 2003-м обсяги виробництва продукції на підприємстві зросли майже у 10 разів, а використання стратегічної сировини — газу — за цей період зменшилось у 4 рази. Торік на казенному заводі спалили лише 1,8 млн кубометрів газу, тоді як 14 років тому не вистачало і 8 млн «кубів». При цьому, повторимось, на підприємстві виготовляли значно менше продукції.
«Імпульс» — важлива технологічна ланка у виробництві капсулів, детонаторів та інших комплектуючих до боєприпасів. За багато років на заводі підготовлено чимало поколінь зброярів, а один із мікрорайонів Шостки навіть назвали «Капсулем». З 2001-го тут за підтримки оборонного підприємства відзначають День Капсуля, і це свято поступово вийшло за межі мікрорайону та стало загальноміським.
У січні на Дні Капсуля директор «Імпульсу» Євген Чернов повідомив землякам, що підприємство за підсумками минулого року суттєво зміцнило своє становище, проте 2018-го перед ним стоять ще серйозніші завдання. Та з ними треба успішно впоратись, адже нинішнього року завод відзначатиме свій 170-річний ювілей. Міський голова Шостки Микола Нога вважає, що «Імпульс» — не лише краще підприємство Шостки, а й одне з найуспішніших на Сумщині.
Шосткинські зброярі опанували виробництво не лише детонаторів, капсулів та інших комплектуючих до боєзарядів, відомих ще з позаминулого століття. Підприємство задіяне в технологічному ланцюжку, на виході якого — випуск сучасної високотехнологічної продукції. Як відомо, у грудні минулого року в Україні успішно випробували новий ракетний комплекс «Вільха», котрий секретар РНБО Олександр Турчинов назвав «вагомим аргументом стримування агресора». До виробництва «Вільхи» долучився й «Імпульс»: шосткинці брали участь у виготовлення обладнання для коригування польоту ракет на старті.

Підготував Володимир ЧЕРНОВ.