Під такою назвою у фойє будівлі Закарпатської ОДА відкрилася виставка, присвячена 75-річчю створення Української повстанської армії. Дату відкриття обрано не випадково, у лютому — березні 1943-го українські повстанці здійснили низку збройних акцій проти німецьких окупантів.

З понад двох десятків інформаційно-просвітницьких стендів, підготовлених Українським інститутом національної пам’яті, постають факти з історії про антинацистську та антикомуністичну боротьбу УПА під час та після Другої світової війни. Унікальні світлини (на знімку), розсекречені документи, мапи та інфографіка передають атмосферу боротьби повстанців проти нацистського та комуністичного тоталітарних режимів, інформують з прес-служби ОДА.

Виставка демонструє перебіг бойових дій між підрозділами УПА і частинами військ НКВС, описує операції радянської держбезпеки і каральні акції нацистських спецслужб проти українців. Також ідеться про антикомуністичну та антинацистську співпрацю з визвольними рухами сусідніх народів, участь колишніх повстанців у розвалі системи ГУЛАГу й перебування у нацистських концтаборах.
Експозиція вже привернула увагу багатьох відвідувачів. А оглянути її всі охочі можуть протягом двох тижнів.

Фото надане прес-службою ОДА.