Заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль закликала посилити міжнародні санкції проти Росії, враховуючи ситуацію в анексованому Криму. Про це вона заявила у четвер під час спеціального засідання щодо півострова у Радбезі ООН, інформує центр новин ООН. Зеркаль повідомила, що російська адміністрація у Криму веде активну мілітаризацію та репресує місцевих українців і кримських татар.

Заступник міністра наголосила, що Москва перетворює Крим на «величезну військову базу з сухопутним, повітряним та морським компонентами і використовує його як майданчик для своїх військових інтервенцій в інші місця. Сирія є свіжим прикладом».

Вона також заявила, що Київ направив Москві протест щодо проведення виборів президента Росії в Криму, і назвала ці вибори «ще одним кричущим порушенням міжнародного права. «Російські окупаційні сили не обмежуються переслідуванням окремих фізичних осіб, гноблять активістів Меджлісу, представників легітимного представницького органу кримських татар. Залякують і виганяють його членів», — розповіла вона.

Москва під час засідання знову відкинула всі звинувачення, які назвала «абсурдними». Перший заступник постпреда РФ при ООН Дмитро Полянський сказав, що «Росії нічого приховувати в Криму», а влада захищає права місцевих громадян.

Та Україну підтримали світові лідери, зокрема США. Представник американської делегації наголосила, що Вашингтон не послаблюватиме санкцій проти РФ та за необхідності може вдатися до посилення тиску, якщо російська сторона не припинить окупації Криму та своєї агресії на Донбасі.