Понад 50 провідних білоруських компаній у галузі машинобудування та транспорту, нафтохімії й агрохімії, сільського господарства, медичного обладнання, легкої промисловості, оздоровчого та рекреаційного туризму представлять свою продукцію на виставці «Made in Belarus», яка проходитиме з 10 по 14 квітня в київському «Міжнародному виставковому центрі». Це зокрема «БелАЗ», «МАЗ», «Гомсільмаш», «Гродно Азот», «Белшина», «Оршанський льонокомбінат». Товари та послуги, серед яких також харчові продукти, напої, текстиль, косметика, галантерея, презентуватимуть понад 200 бізнесменів і спеціалістів. У виставці візьмуть участь не лише представники великих підприємств і компаній, а й середнього та малого бізнесу. Про це під час прес-конференції повідомив посол Республіки Білорусь в Україні Ігор Сокол (на знімку).

Він наголосив, що Україна для Білорусі є важливим економічним партнером.

— Для нас ринок України — другий за експортом, — зазначив Ігор Сокол. — Зростання українського експорту в Білорусь випереджає зростання білоруського експорту в Україну: якщо експорт Білорусі в Україну зростає на 20—25 %, то український «плюсує» 40—50 %.

Білорусь посідає четверте місце в рейтингу найбільших експортних ринків нашої країни. Обсяг торгівлі між двома державами в січні-лютому сягнув 696 млн доларів США. Минулого року товарооборот між Україною та Білоруссю становив 4,6 млрд доларів США, хоча ще кілька років тому він був майже удвічі більшим.

Крім тракторів, вантажних машин і автобусів, швидкісних ліфтів, добрив, кухонних плит, продукції із льону та натуральної косметики, білоруси привезуть у Київ сири, вершкове масло, вівсяні каші, борошно, рапсову олію. Як зазначив Ігор Сокол, головна стаття експорту в Україну — це машинобудування та нафтохімія, тож Білорусь ставить за мету розширити ринки збуту своїх товарів. Посол наголосив, що Білорусь є споживачем українського металу та аграрної продукції.

— В Україні нас цікавить сільське господарство, — каже Ігор Сокол. — Ми розташовані північніше, тож нас цікавить та продукція, яка не виробляться в Білорусі, а також транспортні шляхи й морські порти.

На думку організаторів, виставка може стати стартовим майданчиком для нових контрактів, проектів та ідей. Білорусь зацікавлена в поглибленні співробітництва з регіонами України, що в процесі децентралізації отримали більше повноважень.

Посол повідомив, що на осінь 2018 року заплановано проведення в білоруському місті Гомелі першого форуму регіонів України і Білорусі, який проходитиме під егідою глав держав.