На тлі наростаючої напруги з Туреччиною комісія з оборони парламенту Греції у понеділок ухвалила рішення про виділення понад мільярда євро на зміцнення обороноздатності армії.

 

У необхідності таких інвестицій переконували міністр оборони Панос Каменос, начальник генштабу Еванголос Апостолакіс та інші військові високопосадовці. На їхню думку, необхідно терміново модернізувати 85 винищувачів F-16 у США, а також замінити застарілі фрегати, які несуть патрульну службу в Егейському морі, біля спірних з Туреччиною островів.

 

Теми виділення фінансових коштів з бюджету на зміцнення армії і погіршення відносин з Туреччиною були основними на засіданні уряду під головуванням Алексіса Ципраса у вівторок. Прем'єр знову порушив питання про необхідність вимагати від Туреччини повернення Греції двох військовослужбовців, які місяць тому під час снігової бурі заблукали й опинилися на території суміжної держави. Турецька влада обвинувачує їх у шпигунстві й має намір судити. Такі випадки ненавмисного порушення кордону військовослужбовцями двох країн були й раніше, але вирішувалися прикордонними владою протягом кількох годин. А тепер, за заявою керівника урядової прес-служби Греції Димитріса Цанакопулоса, Туреччина використовує цих військовослужбовців з політичною метою. І їхнє звільнення Ердоган ставить у залежність від видачі Туреччині восьми турецьких військових, які втекли з країни після перевороту й попросили політичного притулку в грецької влади.

 

Крім того, як повідомила грецька газета Kathimerini, тільки цього понеділка в різний час сім турецьких військових літаків чотири рази вторгалися в повітряний простір Греції. Зокрема, йдеться про дві групи із двох винищувачів F-16, групу літаків F-4 і літак CN-235, два винищувачі несли на собі озброєння. Літаки грецьких ВПС, згідно з міжнародними правилами, ідентифікували, перехопили й змусили залишити територію країни. Й подібні повітряні інциденти відбуваються дедалі частіше. Багато хто побоюється, що ці провокації можуть стати причиною серйозного конфлікту між двома сусідніми країнами, які входять до НАТО.

 

Зі штаб-квартири Альянсу поки що не надійшло коментарів стосовно цього інциденту. Схоже, там не знають, як примирити двох своїх членів, котрі нарощують військові сили не для протистояння потенційним противникам НАТО, а для демонстрації потужності одне одному.

 

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.

 

Голос України