Президент США Дональд Трамп розкритикував Німеччину за її позицію щодо спорудження газогону «Північний потік-2», який йтиме в обхід України. Своє обурення Трамп висловив у Вашингтоні під час зустрічі з лідерами балтійських країн. «НАТО отримує на мільярд доларів більше завдяки мені, тому що я сказав багатьом країнам: «Ви неправі, що ви не платите! Правильно?» Багато країн не платили. І тепер Німеччина сплачує один відсоток. Навіть менше, ніж відсоток. І в цей саме час Німеччина підключає трубопровід у Росію, де Німеччина планує платити мільярди доларів за енергію з Росії. То я кажу: «Що там взагалі відбувається?.. Це неправильно!».

Пізніше в коментарі для української служби «Голосу Америки» президент Литви Даля Грибаускайте розповіла про деталі розмови з Дональдом Трампом, зауваживши, що він «розуміє ситуацію в Україні». «Звичайно, коли ми говорили про безпеку регіону, питання України піднімалося, ми говорили про поведінку Росії, безпеку України і, звичайно, підтримку України», — цитує «Голос Америки».
Під час саміту Трамп запитував про українських військовослужбовців, про те, як Україна захищається. «Я сказала Трампу, що ваші військові є героями і що вони можуть боротись за свою країну, за незалежність, і що Україна створила збройні сили, які здатні себе захистити».
Окрім того, президент Литви торкнулася теми енергетичної залежності країн Європи від Росії. На її думку, нині країни Балтії є прикладом для інших європейських країн у сфері енергобезпеки. «Ми маємо справжню незалежність, тому що Росія завжди використовували енергетику як інструмент впливу на політику, впливу на країни загалом», — наголосила вона.
На думку Грибаускайте, інші європейські країни мають наслідувати приклад країн Балтії у досягненні незалежності від монопольного постачальника. «Ми відкрили термінал зрідженого газу в Клайпеді, й ми можемо постачати в усі країни Балтії, якщо це потрібно, і можемо обирати, чи купувати з Європи, чи з Росії, чи у Сполучених Штатів».
Коментуючи підтримку окремими країнами ЄС проекту «Північний потік-2», Грибаускайте зазначила: «Нас дивує, що Європа йде у зворотному напрямку і не бачить загрози. Ми вже пережили загрозу. Це — наша історія, це наше знання, і ми ніколи не повернемось і ніколи це не повторимо. Ми є найкращим прикладом в Європі. Сподіваюсь, Європа скоро зрозуміє, що чим більше постачальників, тим краща ціна, міцніша безпека і краща ціна для споживачів в Європі», — цитує «Голос Америки».
Саміт за участі президентів США, Литви, Латвії та Естонії відбувся у Вашингтоні 3 квітня і був присвячений реформі НАТО та безпеці регіону.