Торговці яйцями цими днями збирали «урожай»: нині мало хто не фарбує їх перед Великоднем. Навіть якщо не споживає, та на кожному столі писанки-крашанки є неодмінно, адже ця давня традиція не втратила популярності й у сучасному світі.
А хто споживає такого продукту найбільше? Відповідь на це запитання спробувало відшукати інтернет-видання t-online. І знайшло: одним із найбільших споживачів яєць нашого часу стала… фармацевтична галузь. Зокрема, виробники вакцин для щеплень проти грипу. Щороку на таку вакцинацію витрачається півмільярда яєць!
Також t-online повідомляє, що у цій справі ФРН — попереду «планети усієї»: саме тут розташовано найбільше дослідних лабораторій і виробників вакцин. Приміром, на підприємство GSK Bio Dresden припадає значна частка світового фармацевтичного споживання яєць: воно виробляє матеріали для протигрипозних щеплень, які експортує до 70 країн, у тому числі до США.
Інтернет-видання посилається на керівника служби досліджень імунобіологічних препаратів ВООЗ Мартіна Фріде, який пояснює: «Понад 90% протигрипозних вакцин виготовляють на основі яєчного білка. Зазвичай з одного яйця виходить лише одна доза для щеплення». Утім, далеко не всі яйця можна використовувати для такого виробництва, а лише від особливих курей, котрі вирощуються під особливим контролем і в особливих умовах. Вони дорожчі, ніж ті, якими торгують у магазинах. Тому й виробництво вакцин обходиться дорого. І хоч учені шукають дешевші варіанти для «пророщування» вірусів, але відмовитися від яєчного білка поки що неможливо.

Берлін.