...Але Мінсоцполітики «травмує» процес

Централізованих заходів щодо психологічної реабілітації учасників АТО в Україні цьогоріч не здійснюють взагалі, оскільки Мінсоцполітики досі не ухвалило низки необхідних нормативних документів. Такого висновку дійшла військова прокуратура, вивчаючи ситуацію, повідомив на своїй сторінці у Фейсбуці головний військовий прокурор Анатолій Матіос. «Від початку проведення АТО статус учасника бойових дій отримали майже 326 тисяч осіб, 8489 з них дістали каліцтва й поранення, 3784 військовослужбовців загинули. При цьому за час проведення АТО щонайменше 554 особи вчинили самогубство (офіційна статистика ЄРДР станом на 01.04.2018)», — написав він.
У держбюджеті-2018 на заходи щодо психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації учасників АТО та їх санаторно-курортного лікування передбачено 109 мільйонів гривень. Але досі соціальне відомство не затвердило низки нормативних документів, без яких укласти договори про надання послуг з реабілітації учасників АТО просто неможливо.
Крім цього, Матіос звертає увагу на кадрову проблему: відсутність достатньої кількості фахівців-психологів з практичним досвідом. Із цієї причини у військових частинах підхід до психологічної реабілітації залишається вимушено формальним. «І хоча Міністерство оборони України цю проблему намагається розв’язати й залучає до співробітництва спеціалізовані волонтерські організації (яких небагато), та інші військові формування покладаються тільки на Мінсоцполітики», — наголошує військовий прокурор.
Військова прокуратура дійшла невтішного висновку: гроші на державних рахунках лежать, а послуги з психологічної реабілітації посттравматичного розладу військових і демобілізованих надають винятково за ініціативою органів місцевого самоврядування, волонтерських організацій чи під час перебування військовослужбовців на стаціонарному лікуванні в госпіталях.
Водночас МОЗ планує розширити профіль Українського госпіталю для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна», розташованого у Пущі-Водиці під Києвом. Він надаватиме послуги у сфері психічного здоров’я. «Буде запроваджено сучасні світові практики організації супроводу пацієнтів від лікування до реабілітації й підтримки після повернення в суспільство», — інформує прес-служба міністерства.
Згідно зі світовою статистикою, від 11% до 30% ветеранів стикаються з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР).