Міністерство освіти просить абітурієнтів вчасно оформити паспорт -- з огляду на зміни, передбачені новими Умовами прийому. Відповідне роз'яснення МОН розмістило на своєму сайті у відповідь на численні телефонні звернення вступників та їхніх батьків.

Поради стосуються охочих отримати диплом "молодшого спеціаліста". Якщо школярі вступатимуть до технікумів чи коледжів після 9-го класу, під час подання заяви вони мають пред'явити оригінал документа, що посвідчує особу, та подати його копію.

"Таким документом є паспорт у вигляді ID-картки, який видається громадянам України з 14-річного віку", нагадують у МОН. Вступати за свідоцтвом про народження зможуть лише абітурієнти, яким виповнилося 14 років після 1 травня 2018 року.

Якщо у майбутніх вступників виникають проблеми з отриманням ID-картки, їм варто  звернутися до Державної міграційної служби (ДМС). За її інформацією, "вперше паспорт громадянина України видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети на його отримання". Якщо термін минув, але картку ви не отримали, зверніться до відповідного територіального підрозділу ДМС (куди були подані документи) або регіонального управління. Крім того, можна звернутися безпосередньо до адміністрації Державної міграційної служби за номером "гарячої" лінії (044) 278-50-30 чи в будь-який інший спосіб.

Контакти територіальних підрозділів та роз'яснення щодо видачі документів можна знайти на сайті ДМС за адресою https://dmsu.gov.ua.

Нагадаємо, що вступна кампанія у технікумах і коледжах стартує менш як за місяць. Приймати заяви від абітурієнтів, що закінчили  9 класів, розпочнуть 2 липня і завершать 14-го. На відміну від абітурієнтів, що закінчили 11 класів, вони подаватимуть заяви у письмовій, а не в електронній  формі. На  15--22 липня заплановані вступні іспити, творчі конкурси та співбесіди. Рейтинговий список вступників оприлюднять не пізніше 24 липня, а зарахування на місця державного замовлення відбудеться не пізніше 30 липня.

Охочі вступити до технікумів чи коледжів після 11 класів зможуть реєструвати свої електронні кабінети та завантажувати в них документи, починаючи з 2 липня, а подавати заяви -- з 12-го. Реєстрація триватиме до 18-ї години 25 липня, а подання заяв -- до 1 серпня для тих, хто вступає на основі співбесіди, іспитів або творчих конкурсів, та до 8 серпня для осіб, які вступають на основі сертифікатів ЗНО. Рейтингові списки оприлюднять не пізніше 9 серпня. Зарахування на місця держзамовлення на основі співбесіди  відбудеться не пізніше 8 серпня, а на основі сертифікатів ЗНО, вступних іспитів чи творчих конкурсів - не пізніше 14 серпня.