Наступного тижня стартує основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання. Вона розпочнеться 22 травня тестуванням з математики, а вже через день, 24-го, випускники складатимуть ЗНО з української.
Учасники АТО та мешканці окупованих територій ще можуть встигнути зареєструватися на додаткову сесію зовнішнього незалежного оцінювання, яка розпочнеться 2 липня. Реєстрація на другу хвилю ЗНО триватиме до 21 травня. До типового пакета реєстраційних документів вступникам доведеться додати заяву щодо надання можливості пройти зовнішнє незалежне оцінювання під час додаткової сесії, а також копію документа, що підтверджує відповідний статус (зокрема, посвідчення учасника бойових дій, довідки про безпосередню участь в антитерористичній операції, копії паспорта громадянина України або одного з батьків чи опікунів).
Тим часом щасливі власники бакалаврських дипломів записуються на ЗНО для вступу до магістратури. Як інформує прес-служба Українського центру оцінювання якості освіти, у травні розпочато реєстрацію вступників, які планують здобувати ступінь магістра за спеціальностями 081 «Право» та 293 «Міжнародне право», а також за спеціальностями галузей знань «Гуманітарні науки» (крім спеціальності «Філологія»), «Соціальні та поведінкові науки», «Журналістика», «Право», «Сфера обслуговування», «Міжнародні відносини» для участі в єдиному фаховому вступному випробуванні (ЄФВВ) та/або єдиному вступному іспиті (ЄВІ).
Реєстрацію для участі в ЄФВВ та ЄВІ, яка триватиме до 5 червня, здійснює приймальна комісія закладу вищої освіти. Учасник вважається зареєстрованим для проходження ЄФВВ та/або ЄВІ після отримання екзаменаційного листка.
Для зареєстрованих учасників на сайті Українського центру оцінювання якості освіти створено інформаційну сторінку — «Кабінет учасника ЄФВВ/ЄВІ». Щоб отримати до неї доступ, треба знати номер екзаменаційного листка та вказаний у ньому PIN-код.
Не пізніш як за три тижні до дня проведення таких іспитів у запрошенні-перепустці, що з’явиться на інформаційній сторінці кожного учасника, розмістять інформацію про пункт тестування. Під час реєстрації вступник має вказати назву населеного пункту, у якому він бажає проходити ЄФВВ або ЄВІ. Це не залежить від місця розташування закладу вищої освіти, у якому вступник реєструється. Пункти тестування відкриють в усіх обласних центрах (крім окупованих), а також у містах Слов’янськ, Маріуполь на Донеччині та Сєверодонецьк на Луганщині.
Основна сесія єдиного вступного іспиту відбудеться 11 липня, а єдиного фахового вступного випробування — 13 липня.

Анна СМІЛЯНСЬКА.