Доки вболівальники перебувають у передчутті справжнього cвята — фіналу Ліги чемпіонів УЄФА, сам український футбол переживає найбільший за часи незалежності корупційний скандал. Днями правоохоронці в рамках справи про договірні матчі провели масштабну спецоперацію з обшуками і затриманнями.
За інформацією МВС, робота з виявлення та збору доказової бази щодо організаторів та учасників договірних матчів велася протягом останнього року. Загалом задокументовано діяльність п’ятьох злочинних груп та 35 футбольних клубів. Слідчими проведено понад 40 обшуків.
«Для отримання «правильного» рахунку в матчі, використовувалися будь-які методи: від підкупу гравців, арбітрів, власників клубів до залякування та погроз. Заздалегідь знаючи результат гри, учасники злочинних груп робили ставки в букмекерських конторах, зареєстрованих у країнах Азії, й отримували величезні прибутки. Слідчими встановлено понад 320 осіб, які були задіяні в корупційних схемах та причетні до вчинення злочинів у понад 57 епізодах», — повідомив ЗМІ очільник МВС Арсен Аваков.
Це перший випадок в Україні, коли до відповідальності можуть притягнути не тільки гравців та функціонерів футбольних клубів, а й організаторів таких матчів. За словами президента ФФУ Андрія Павелка, це тільки початок очищення українського футболу від проблеми, яка укорінювалася в нашій державі роками.