Представники української громади в Португалії (на знімку) гідно презентували нашу державу на ІV Міжкультурній зустрічі (ІV Encontro Multicultural), що відбулася у південному місті Албуфейра. Мета свята — продемонструвати культуру і традиції народів тих країн, представники яких проживають на теренах Португалії.

На сцену, встановлену на відкритому майданчику, українці вийшли з державним прапором і традиційним короваєм на вишитому рушнику під звуки козацького маршу. Всі були в яскравому національному вбранні. Посол України в Португалії Інна Огнівець привітала учасників свята португальською мовою. 
Окрім українців, на сцену виходили французи, румуни та представники діаспор інших держав. По завершенні презентацій відбувся великий інтернаціональний концерт.
Елементи нашої культури презентували в одній із світлиць. У наметі були вишиті рушники, вбрання, картини митців, різьблені писанки, вироби з дерева, ляльки-мотанки, декорований посуд тощо. 
А яке ж свято без кухні! «Тільки у перший день ми приготували півтисячі вареників, —каже одна з організаторів заходу Людмила Вознюк. — Вони всім припали до смаку. Так само, до речі, як і голубці. Смакував відвідувачам світлиці й наш квас. Старання коштували нам недоспаних ночей. Однак, дивлячись на щасливі обличчя співвітчизників і гостей, розумієш — воно того варте. Було видно, що під час свята португальці, представники інших народів серцем відчули Україну».

Тамара МОРОШАН.
Фото надано Людмилою ВОЗНЮК.

Лісабон.