Сербське інформаційне агентство «Танюг» повідомило в середу, що Белград відкриє 25 червня в Люксембурзі дві нові глави переговорів про приєднання країни до Європейського Союзу. Дипломатичні джерела також не виключають можливості, що цього дня ЄС відкриє ще кілька глав переговорів із Сербією.
Ця балканська країна дістала статус кандидата на вступ до ЄС у березні 2012 року. В листопаді 2015-го було озвучено доповідь Європейської комісії з позитивними оцінками про прогрес Сербії у наближенні до європейських стандартів, у середині грудня цього самого року на міжурядовій конференції у Брюсселі було відкрито дві перші розділи переговорної платформи про приєднання до Євросоюзу. Одна стосується питань фінансового контролю, а друга — нормалізації відносин з республікою Косово, що проголосила незалежність від Сербії в лютому 2008 року. Тоді ж Єврокомісія рекомендувала Сербії переглянути зовнішню політику й привести її у відповідність із політикою ЄС. В основному це стосувалося відносин Белграда з Москвою, Загребом і Приштиною.
До кінця травня 2018 року Сербія відкрила 12 із 35 глав, дві з яких тимчасово закрито. Кількість відкритих глав у переговірному процесі залежить від позиції країн-членів ЄС щодо прогресу Сербії з двох ключових для Європи питань — реформа системи правосуддя і діалог із Приштиною.