У середу на заклик профспілок у Греції відбувся 24-годинний загальнонаціональний страйк. В Афінах було скасовано всі міжнародні рейси з аеропорту, паралізовано роботу міського транспорту, припинено поромне сполучення з островами, зупинено всі потяги й електрички, закрито державні й муніципальні установи, школи й лікарні, не вийшли газети. Протестувальники вимагали від уряду зупинити політику економії і зайнятися поліпшенням умов життя трудящих та пенсіонерів.

 

У центрі Афін пройшло кілька мітингів профспілки державних службовців і працівників приватних підприємств.

 

Комуністи за традицією проводили свої заходи окремо від профспілок, які вважають зрадницькими й обвинувачують їх в угодовстві з урядом.

 

Грецькі профспілки виступили зі спільною заявою, у якій зазначається, що "політика жорсткої економії і внутрішньої девальвації, яку всі уряди країни проводять багато років у співробітництві з кредиторами, призвела до скорочення ВВП на 25 відсотків, зростання безробіття до 30 відсотків, порушення трудових відносин, скасування соціальних завоювань трудящих і грубого нехтування їхніх прав".

 

Лідери профспілок на мітингу обвинуватили уряд у тому, що він вводить в оману людей, стверджуючи про економічне зростання і "чистий" вихід з угод із кредиторами в серпні 2018 року. Ці твердження грецької влади розходяться із заявами самих кредиторів про те, що вони мають намір продовжувати нагляд за грецькою економікою, зобов'язаннями грецької влади з ухвалення до 2022 року нових заходів економії і продовження політики "затягування поясів" аж до 2060 року. Профспілки вимагали негайно скасувати закони про скорочення пенсій, підняти зарплати й пенсії до гідного рівня, захистити єдине житло трудящих і тих, хто не може платити за комунальні послуги, від виставляння їхньої власності на аукціони, щоб погасити борги перед багатими банками.

 

Протестувальники вимагали переглянути систему оподатковування в країні й не оподатковувати доходи трудящих, які заробляють до 12 тисяч євро на рік. Однією з важливих вимог протестувальників було припинення нехтування прав трудящих. Вони висловили принципову незгоду з тим, що в країні змінюються закони про діяльність профспілок, обмежуються права на страйки, які є демократичним правом. Профспілки зажадали від влади зупинити свавілля роботодавців, заборонити локаути, негайно вжити ефективних заходів щодо боротьби з безробіттям.

 

На жаль, організатори мітингів не змогли запобігти провокаціям анархістів та хуліганів, які примкнули до них. Вони намагалися зірвати проведення мітингів, закидаючи юрбу помідорами і яйцями, а потім чинили шалений опір поліції, яка намагалася відтіснити їх від місць збору протестувальників. Лише за допомогою поліцейських спецпризначенців, які застосували кийки й сльозогінний газ, удалося розігнати групи хуліганів.

 

У четвер вранці відкрили всі КПП із сусідніми країнами, які було закрито на час проведення в Греції загального страйку небаченого масштабу.

 

Олександр БІЛИК.

 

Голос України