Міністерство фінансів Греції вирішило, що вже настав час послабити контроль над фінансовими коштами громадян, що їх вони зберігають у кредитних установах у країні й за кордоном. Так, з 4 червня 2018 року ліміт зняття готівки з банківських рахунків для фізичних осіб підвищується з 2,5 тисячі євро на місяць до 5 тисяч, збільшується c 2,3 тисячі євро до 3 тисяч сума, яку дозволяється вивозити з країни кожному, хто виїжджає за кордон.

 

Послаблення торкнулося і переказу фінансових коштів юридичними особами за кордон. Раніше кожний громадянин Греції міг відправити своїм родичам, які живуть за кордоном, 20 тисяч євро на місяць. Тепер ця сума збільшується удвічі.

 

Банківські аналітики вважають, що підвищення ліміту для зняття грошей з банківських рахунків до 5 тисяч не має практичного значення, в основному -- психологічне. Адже більшість громадян країни на своїх рахунках не мають таких грошей, і раніше вони знімали на місяць близько 1500 євро, та й заможніші люди рідко наближалися до раніше дозволеної суми в 2500 євро, а знімали з рахунків 90 відсотків від ліміту. Послаблення несуть у собі чітке послання до народу -- країна виходить із кризи.

 

Грецькі ЗМІ нагадують, що обмеження на банківські операції і контроль над рухом капіталів було запроваджено 30 червня 2015 року після масового відтоку грошей з банківських депозитів. Тоді чимало банків були на порозі банкрутства, і введені урядом обмеження врятували банківську систему від повного краху. Зараз він поступово знімає обмеження. Але провідні спеціалісти в банківській сфері вважають: Греція вже готова до повного скасування контролю над фінансовими коштами населення. Це диктує і нова економічна ситуація, яка значно покращилася, і країна впевнено виходить із кризи зі зміцнілою банківською сферою.

 

Ярослав СЕРГІЄНКО.

 

Голос України