2 червня представники української та кримськотатарської громад Німеччини, члени Форуму російськомовних європейців, політики, відомі журналісти, мешканці столиці ФРН, котрим не байдужа доля українського режисера Олега Сенцова, взяли участь у глобальній світовій акції на його підтримку.

Мітингувальники прийшли на Потсдамерплатц у чорному вбранні, що символізує незаконно ув’язнених Росією українців, тримаючи в руках списки з їхніми іменами. Вони скандували чотирма мовами: «Свободу Олегу Сенцову!», «Червону картку Кремлю!», «Я уболіваю за політв’язнів!». Пояснювали мету акції численним іноземним туристам, котрі приходили на цю центральну площу німецької столиці, закликаючи і їх виявити солідарність з українцями, незаконно ув’язненими в Росії.

Українська письменниця Катерина Петровська, котра також тримала плакат із вимогою до Путіна звільнити Олега Сенцова та інших ув’язнених, звернула увагу присутніх: йдеться про людей, вина яких полягає лише в публічних висловлюваннях про те, що РФ незаконно анексувала український півострів Крим.

Серед учасників акції був і давній друг України, колишній політичний в’язень часів НДР Рональд Вендлінг, котрий уже впродовж двох років приходить на центральну Унтер дер Лінден — перед вікнами посольства РФ, вимагаючи свободи для українських політичних бранців Кремля. Цього разу він прийшов підтримати активістів.

Інші учасники акції, серед яких були представники багатьох національностей, вимагали від російських лідерів зробити все можливе для врятування життя Олега Сенцова, а також звільнити інших політичних бранців. Громадська активістка Наталя Пригорницька, звертаючись до присутніх, підкреслила, що в боротьбі за звільнення українських громадян з російських в’язниць не важливо, хто ці люди — українці чи росіяни. Важливо те, що Москва кинула їх за ґрати за їхні погляди, порушивши права людини.

На мітингу виступив організатор Форуму російськомовних європейців Ігор Ейдман, який сказав, що йому гірко усвідомлювати, що з його батьківщини – Росії — іде загроза для сусідніх країн. Тому і він, і його земляки, які мешкають у Берліні, прийшли на демонстрацію з підтримки українського режисера.

Берлін.

Фото автора.