У місті Рени, розташованому на березі Дунаю, з візитом побував мер румунського міста Тиргу-Окна Штефан Шилокі. Він провів зустріч із міським головою Ігорем Плеховим. За результатами зустрічі керівники двох міст поставили підписи під угодою про встановлення дружніх і партнерських відносин між Рені (Україна) і Тиргу-Окна (Румунія).

 

Згідно з цим документом, сторони проголошують метою розвиток відносин за такими напрямами, як економічний, торговельний, науково-освітній, соціально-культурний співробітництво в галузях туризму й спорту.

 

Органи місцевого самоврядування домовилися взаємодіяти, щоб розвивати зв'язки між двома містами за допомогою комунікацій із громадянським суспільством. За допомогою народної дипломатії сприяти розвитку економічних відносин, підтримувати й координувати співробітництво зацікавлених відомств, організацій і підприємств, здійснювати обмін досвідом у сфері надання населенню адміністративних послуг, а також планування і ведення міського господарства та будівництва, розвитку галузей освіти, охорони здоров'я, культури, спорту й туризму.

 

Сторони також зобов'язалися співпрацювати в організації музейно-виставкової і театрально-концертної діяльності, а також Днів культури обох країн, установлювати контакти шляхом регулярних обмінів делегаціями й групами депутатів міської ради, фахівців, спортсменів, діячів культури й мистецтва, науковців, студентів і школярів.

 

ДОВІДКОВО

 

Тиргу-Окна -- місто в Румунії в жудеці Бакеу. Центр солевидобутку Румунії, бальнеокліматичний курорт. Населення, за даними 2007 року, становить близько 13 тисяч чоловік. Знаходиться у західній частині історичної провінції Молдова, на берегах ріки Тротуш, яка перетинає його із заходу на схід. Висота центру міста -- 263 метри над рівнем моря. Розташоване у низовині місто з трьох боків оточують гори: з півночі відроги Карпат, з півдня й заходу -- Тротуські гори; висота гір навколо міста не перевищує тисячі метрів. З 1894 року Тиргу-Окна має статус бальнеокліматичного курорту. За 108 років, у 2002-му, курорт у Тиргу-Окна визнаний таким, що представляє національний інтерес, і було розроблено програму регіонального розвитку та інвестицій.

 

В'ячеслав ВОРОНКОВ.

 

Одеська область.

 

Голос України