Упродовж минулих вихідних по всій Україні відбувалися акції на підтримку незаконно засуджених українського кінорежисера Олега Сенцова та інших політичних бранців Кремля, що нині перебувають у катівнях Російської Федерації.
 

Зокрема, в Києві люди, що зібралися на Майдані Незалежності, тримали в руках червоні картки та футбольний м’яч — нагадування про те, що Росія — країна-господарка чемпіонату світу з футболу 2018 досі утримує близько 70 українських політв’язнів. На символічній червоній картці люди залишали свої звернення до Кремля з вимогами звільнити незаконно утримуваних там українців, а на великому футбольному м’ячі учасники акції написали імена українських політв’язнів.

Як відомо, Олег Сенцов голодує уже понад двадцять діб поспіль. Йому лише вводять глюкозу. Через це стан бранця погіршується, у нього випадають волосся та зуби. Тривалу голодовку тримає ще один політичний в’язень Володимир Балух. Кримського фермера засудили лише за те, що він вивісив на своєму будинку прапор України. Днями до них долучився і Олександр Кольченко. Його вимога — звільнити Сенцова. Олександра Кольченка свого часу разом з Олегом Сенцовим звинуватили в тероризмі та засудили до 10 років ув’язнення.

Акції з вимогою звільнити бранців відбулися в інших містах України, зокрема, в Дніпрі, Івано-Франківську, Львові. Запоріжжі тощо. Кримчани в соціальних мережах закликають учасників голодного протесту хай би там що залишитися живими. «Помирати — надто шикарний подарунок ворогові», — пишуть вони.

Тим часом Президент України Петро Порошенко у своєму Твіттері заявив: «Ми продовжимо боротися за звільнення усіх українських політв’язнів і заручників, ув’язнених в РФ і тимчасово окупованому Криму та Донбасі». Й подякував усім, хто долучився до акції. «Весь світ обурює беззаконня та тоталітарні методи кремлівського режиму», — зазначив глава держави.