У Польщі в рамках глобальної акції #SaveOlegSentsov 1 червня відбулися пікетування Посольства РФ у Варшаві та мітинг у Кракові, а також учора ввечері — пікетування Генконсульства РФ у Гданську. 

У рамках акції учасники виступили на підтримку не лише Олега Сенцова, а й Олександра Кольченка, Романа Сущенка та всіх інших українських політв’язнів у Росії.

У Варшаві захід за участі майже сотні людей пройшов під гаслом: покажемо «червону картку» режиму Путіна. Громадські активісти поіменно назвали всіх політв’язнів, яких незаконно утримують за ґратами в Росії та окупованому Криму. До акції долучилось Посольство України, яке, зокрема, вивісило на будівлі диппредставництва банер із логотипом акції.

У Кракові кілька десятків людей вийшли на головну площу міста, де провели символічний перформанс, також виставивши «червоні картки» Путіну. До акції долучились українці, поляки та росіяни, були присутні також представники Генконсульства України в Кракові. За подібним сценарієм планувався і пікет у Гданську.

Напередодні громадських акцій у МЗС Польщі на запит власкора Укрінформу заявили, що «сприймають долю Сенцова у ширшому контексті дій Росії щодо окупації Криму і недотримання нею міжнародних конвенцій». При цьому у відомстві наголосили, що «добре знають справу засудження і ув’язнення Олега Сенцова», «вважають його політичним в’язнем» та «вимагають його звільнення».

Варшава.