У Польщі та країнах Балтії стартували восьмі міжнародні маневри «Saber Strike-18» за участі майже 18 тисяч військовиків із 19 країн.
У навчаннях беруть участь американські підрозділи: 2-й кавалерійський полк Армії США, який ще наприкінці травня вирушив з місця своєї постійної дислокації в Німеччині та через територію Польщі здійснює переміщення з метою участі в тактичних епізодах на польських, литовських та латвійських полігонах, а також 1-ша бронетанкова бригада 1-ї кавалерійської дивізії.
Польща виставила понад 5000 військовиків та 1000 одиниць бойових машин. В навчаннях вперше беруть участь підрозділи з Ізраїлю, які не входять до складу НАТО.
Організатор навчань — Командування Сухопутних Військ США в Європі, яке підкреслило, що «Saber Strike» не є провокацією щодо Росії. Американці поінформували, що мета навчань — демонстрація солідарності усього Північноатлантичного альянсу в контексті дій Росії, які викликають дедалі більше занепокоєння країн-членів НАТО, котрі є сусідами РФ.
Ці навчання віднесено до розряду ключових навчальних заходів Збройних Сил РП, повідомили в польському Генеральному командуванні родів військ. Головний акцент у ході «Saber Strike-18» буде зроблено на вдосконаленні готовності до проведення злагоджених наземних та повітряних операцій задіяними в навчаннях підрозділами країн-союзників. Також відшліфовуватимуться елементи союзницької підтримки, в тому числі бойових батальйонних груп НАТО, розміщених в Естонії, Латвії, Литві та Польщі, які є елементом натовської стратегії стримування. «Saber Strike-18» розглядаються також як своєрідний екзамен для Полку підтримки управління Багатонаціональної дивізії «Північний схід» у Ельблонзі, який здійснюватиме командування навчаннями та контролюватиме їх перебіг. 
Паралельно на Балтійському морі тривають міжнародні навчання «Балтопс-18», які відбуваються на території країн з виходом до цього морського узбережжя та в повітряному просторі Польщі, Латвії, Литви, Фінляндії і Швеції.
У маневрах задіяно 50 військових кораблів, 60 літаків та близько тисячі військовиків із 22 країн. Офіційний Вільнюс, якому вперше в історії маневрів «Балтопс» було доручено проведення підготовчої фази, підкреслює, що у зв’язку зі зростанням російської військової активності, присутність військ НАТО і США має величезний вплив на безпеку в регіоні. За початком навчань спостерігала президент Литви Даля Грібаускайте, яка назвала їх рекордними, оскільки в них беруть участь практично всі союзники НАТО, а також Фінляндія і Швеція. В литовському міноборони поінформували, що паралельно з міжнародними маневрами литовські військовики проводять найбільші в історії країни національні військові навчання.
Як наголосив міністр оборони Литви Раймундас Каробліс, «шляхом такого роду навчань ми хочемо продемонструвати серйозну задіяність Литви та наших союзників і партнерів по НАТО щодо захисту демократичних цінностей, наших громадян і держав».
Мета навчань — підготовка до припинення різноманітних кризових ситуацій воєнного характеру, які могли б спалахнути в країнах басейну Балтійського моря, з особливим акцентом на забезпеченні швидкої підтримки союзників шляхом надання їм військової допомоги з моря та з повітря.
Обидва навчання триватимуть до 15 червня.

Варшава.