В Україні з офіційним візитом перебуває Спадкоємний Принц Князівства Ліхтенштейн Алоїз. Це перший приїзд високого представника цієї держави з часу встановлення дипломатичних відносин між країнами.
Учора відбулася зустріч із Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм. Сторони обговорили низку двосторонніх питань, зокрема, активізацію політичного діалогу, впровадження реформ та залучення інвестицій.

Також учора Принц Алоїз провів переговори із Президентом України Петром Порошенком (на знімку). Серед тем розмови — порушення Росією міжнародного права, зокрема що стосується незаконної анексії Криму та агресії на сході нашої країни, а також підтримка ініціатив України в ООН, у тому числі важливість запровадження миротворчої місії, яка дозволить створити безпековий компонент імплементації Мінських угод.
П. Порошенко під час брифінгу із Принцом Алоїзом зауважив, що бізнес-кола обох країн зацікавлені в подальшому взаємному співробітництві. За його словами, половина всіх інвестицій, що надходять в Україну з Ліхтенштейну, спрямовані в промисловість, що свідчить про довготривалість і стратегічність планів інвесторів стосовно нашої країни.
До речі, глава держави повідомив, що українська мова стала 15-ю, на яку перекладено книгу батька Спадкоємного Принца Алоїза Князя Ганса-Адама II «Держава у третьому тисячолітті». Він подарував Принцу примірник із помітками, які зробив при прочитанні, та попросив передати його батькові. Також П. Порошенко розповів, що прабабця Спадкоємного Принца Ліхтенштейну Алоїза в 1917 році працювала у Києві в Червоному Хресті як сестра милосердя. Символічно, що дружина Принца Алоїза принцеса Софі долучена до надання гуманітарної допомоги в Україні.
У свою чергу, Принц Алоїз підтвердив готовність його країни на міжнародному і двосторонньому рівні підтримувати взаємний інтерес щодо співпраці з ООН та ОБСЄ. «Я висловив занепокоєність стосовно ситуації на сході України і висловив надію, що швидко зможе бути віднайдене мирне врегулювання», — додав він. «З боку Ліхтенштейну, хоч ми і маленька держава, що обмежена в можливостях, але ми зможемо зробити все, що в наших силах», — підкреслив Спадкоємний Принц Князівства. Він також повідомив, що громадські організації Ліхтенштейну, які підтримують Україну, створили дитячий будинок у Львові, який Принц з дружиною планують сьогодні відвідати.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА
(прес-служба Президента України).