Вона вже стала справжньою медіа-зіркою багатьох англійських, французьких, італійських, іспанських газет і новинних програм телебачення. А одна із найавторитетніших британських газет The Daily Telegraph організувала кампанію з порятунку її життя і пообіцяла порушити це питання перед Європейським парламентом, Радою Європи і Європейським судом за умови, що збере понад 1000 підписів. За кілька годин більш як 8000 осіб відгукнулися на цей заклик. «Наполягаємо, щоб був зроблений виняток в Європейських правилах, і Пєнка не була страчена», — написало багато людей у петиції до редакції. Люди об’єдналися в думці, що «випадок з Пєнкою показує» відсутність людського співчуття в деякої частини європейської бюрократії до звичайних людей — таких, як хазяїн Пєнки. І редакція почала оформляти документи в європейські інстанції із проханням про скасування смертного вироку героїні публікацій.

Йдеться… про звичайну болгарську корову Пєнку. Вся її вина полягає в тому, що вона залишила терени Євросоюзу й забрела в сусідню Сербію, де паслася майже два тижні. На щастя, на вусі тварини був жетон із зазначенням повної адреси болгарського хазяїна. Її виявили на зелених галявинах поблизу міста Босілеград. Там про неї піклувався сербський фермер, який одразу погодився повернути корову хазяїнові. Але коли Іван Харалампієв приїхав з утікачкою до рідного села Копиловці, що в Кюстендильській області, то чиновники з Болгарського агентства з безпеки продуктів харчування засудили її до смертної кари. Мовляв, згідно із приписами ЄС, тварина, яка покинула територію країн ЄС, має бути знищена через побоювання, що воно могла заразитися в країні, що не входить до спільноти, і перенести заразу в Болгарію, а отже, і в Європейський Союз. І це незважаючи на те, що сербські ветеринари перед відправленням до Болгарії оглянули вагітну Пєнку й надали її хазяїну документи, що вона цілком здорова.
Уже в Копиловцях за вказівкою Болгарського агентства з безпеки продуктів харчування в Пєнки без відома хазяїна було взято повторні проби. Іван Харалампієв в ефірі болгарського телеканала btv висловив сумнів у тому, що результати цих проб не підтасують, і вирок чиновників буде виконано. «А що мені залишається робити, крім того, як підкоритися їхнім вимогам. От тільки не розумію, як корова пройшла непоміченою через бар’єри на КПП «Олтоманці» і на неї не звернули уваги ні прикордонники, ні митники. А якби вона переносила наркотики? А потім вона безперешкодно пройшла всі бар’єри на сербському боці, і її ніхто не зупинив? То вона — просто туристка. Скажіть, чи кожний турист, який залишає країну, має бути вбитий?» — запитує хазяїн Пєнки.
У соціальних мережах розгорнулася небачена для Болгарії кампанія на захист Пєнки. А впливова група британських депутатів у Європарламенті наполягає на тому, щоб «ЄС проявив розсудливість і співчуття» та скасував вирок тварині. Один із євродепутатів від Великої Британії Джон Фласк обіцяв написати листа прем’єр-міністру Болгарії Бойко Борисову із закликом виявити співчуття до Пєнки. Лист із подібним проханням Фласк передав і шефу Європарламенту Антоніо Таяні та попросив терміново втрутитися в ситуацію. Він написав, що «не можна за маленьку прогулянку до сусідньої країни карати смертю». Фласк навіть висловив готовність оплатити всі витрати з повторного огляду блудної тварини в найкваліфікованіших болгарських ветеринарів, щоб і вони підтвердили думку сербських колег про те, що Пєнка цілком здорова й не принесла небезпечних вірусів із країни, що не входить до ЄС.
Хазяїн Пєнки за такої підтримки сподівається на позитивний результат цього незвичайного інциденту і з нетерпінням чекає, коли вона подарує йому теля. В останній момент стало відомо, що міністр землеробства, продовольства й лісового господарства Болгарії Румен Порожанов, якому підпорядковується і Болгарське агентство з безпеки продуктів харчування, розпорядився зробити все можливе для збереження життя тварини.