У вівторок бойові літаки Греції та Італії почали регулярне патрулювання повітряного простору над цією балканською країною, офіційно повідомило міністерство оборони Чорногорії. У ньому зазначається, що Греція та Італія, які входять до НАТО, контролюватимуть небо нового члена Альянсу в тісному співробітництві з армією Чорногорії.

 

5 червня, у день першої річниці вступу Чорногорії до НАТО, було проведено показові навчання військових трьох країн, під час яких зовнішніми службами було виявлено умовний літак-порушник. По тривозі в небо піднялися винищувачі, які наздогнали й примусили порушника здійснити посадку. Роль літака-порушника, що вторгся в повітряний простір Чорногорії, виконував урядовий лайнер Чорногорії, на якому перебував міністр оборони країни Предраг Бошкович і високопоставлений представник НАТО. По закінченні цього показового затримання міністр оборони відзначив злагоджені дії пілотів з наземними службами. Він наголосив, що згода ВПС Греції та Італії брати участь у захисті повітряного простору країни й досвід військових льотчиків дадуть змогу підняти рівень безпеки Чорногорії, і подякував колегам із цих країн за допомогу, наголосивши, що досягнута домовленість про спільне патрулювання є ще однією перевагою Чорногорії від вступу країни в НАТО. Їй не доведеться купувати дорогі винищувачі, й фінансові кошти можна буде використовувати для зміцнення боєздатності сухопутних військ.

 

Чорногорські ЗМІ зауважують, що таких спільних місій із захисту повітряного простору країн НАТО, які не мають своїх сучасних винищувачів, у Європі вже кілька. З 2009 року літаки Італії та Греції здійснюють патрулювання над Албанією, а військові льотчики Бельгії, Голландії і Люксембургу успішно захищають повітряні кордони цих трьох країн.

 

Як передало Радіо й телебачення Чорногорії RTCG, у вівторок почався дводенний візит президента країни Міло Джукановича до Брюсселя. У перший день він зустрівся з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом. Вони обговорили подальші плани розширення Альянсу й зійшлися в думці, що вступ Чорногорії до НАТО став важливим кроком у забезпеченні безпеки й стабільності на Західних Балканах, а також слугуватиме хорошим прикладом для інших країн регіону. Єнс Столтенберг зазначив, що Чорногорія вже стала надійним членом НАТО й бере участь у миротворчих місіях Альянсу, а також затвердила план виділення двох відсотків від ВВП на потреби оборони.

 

Під час зустрічі з верховним представником Євросоюзу із закордонних справ і безпекової політики Федерікою Могеріні президент Чорногорії заявив, що його країна повністю і беззастережно підтримує політику безпеки ЄС та різко засуджує грубе порушення Росією територіальної цілісності України й «дії на кшталт тих, які відбулися в Чорногорії під час виборів 2016 року» не без участі Москви. Нагадаємо, що в жовтні 2016 року співробітники російських спецслужб за допомогою проросійських партій і сербських найманців намагалися влаштувати державний переворот у Чорногорії і фізично знищити Міло Джукановича, який тоді займав посаду прем'єр-міністра країни. Весь цей непорядний замір Москви переслідував одну мету -- зірвати вступ Чорногорії до НАТО.

 

Ярослав СЕРГІЄНКО.

 

Голос України