Рада Безпеки ООН засудила порушення режиму припинення вогню у зоні конфлікту на сході України. У заяві, ухваленій Радбезом у середу, зокрема йдеться, що «порушення режиму припинення вогню, особливо використання забороненого Мінськими домовленостями важкого озброєння, призводить до трагічної загибелі людей, зокрема цивільних осіб». Рада Безпеки нагадала про зусилля ООН щодо пом’якшення «трагічної гуманітарної ситуації» у східній частині України, а також заявила про повну підтримку Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, інформують «Новини ООН».
Рада Безпеки ООН нагадала про «повну підтримку суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України» і закликала «до виконання зобов’язань з розведення сил і негайного виведення важкого озброєння у відповідності до Мінських домовленостей».
Окрім того, під час засідання Радбезу згадувалося про катастрофу МН-17. Зокрема, Рада Безпеки заявила про підтримку резолюції з цього питання, ухваленої 2014 року, в якій наголошувалося на необхідності проведення повного, ретельного і незалежного міжнародного розслідування катастрофи та притягнення винних до відповідальності.
За даними агентства АР, заяву підготували Німеччина і Франція, а підтримали всі 15 членів Ради Безпеки, в тому числі й Росія, яка раніше в ухваленні рішень стосовно Донбасу користувалась правом вето. Цікаво, що офіційна назва документа Заява голови Ради Безпеки, яким нині є постійний представник РФ при ООН Василь Небензя. Таким чином, це стало першим рішенням, ухваленим Радою Безпеки щодо врегулювання конфлікту на сході України з початку 2017-го, інформує «Радіо Свобода».