У середу ввечері в 23 містах Греції з ініціативи «Комітету із захисту грецького характеру Македонії» відбулися акції протесту проти намірів уряду країни погодитися з тим, що в новому найменуванні країни була присутня назва стародавньої грецької провінції.

 

Центром протестних дій стало місто Пелла, яке було столицею стародавньої провінції Македонія і розташоване за 45 кілометрів на захід від Салонік. Організатори акції орендували десятки автобусів для перевезення людей із сіл і маленьких міст до більших -- Кавала, Серес, Драма, Лариса, Кукуш, Полікастро, Воден, Лерін, Костур, Птолемаїда, Катерині, Ладас і курорт Неа Муданія на півострові Халкідікі. Крім того, мітинги протесту відбулися у великих містах на островах Родос, Крит і Корфу. Грецька церква та мери інших міст підтримали головне гасло протестних дій «Македонія -- це Греція». Наше попередження прем'єр-міністру Алексісу Ципрасу прозоре і зрозуміле -- в нього немає повноважень від народу для втягування країни до міжнародних угод, які завдадуть шкоди національним інтересам Греції.

 

Поки ще точно не підрахована кількість учасників цієї масової акції, але організатори запевнили, що вона поб'є лютневий рекорд. Тоді в емоційному мітингу в Афінах брало участь понад 100 тисяч людей. На мітингах 6 червня греки ще раз спробували нагадати політикам країни, що народ має власну думку про можливу назву сусідньої країни, і на це слід зважати.

 

Македонські журналісти з радіо «Вільна Європа» повідомили, що грецькі поліцейські після перевірки документів не пропустили їх до міста Пелла. Правоохоронці пояснили, що роблять це заради безпеки самих радіожурналістів, для охорони яких у місті в них не було вільного ресурсу. Та й міністерство закордонних справ Македонії не рекомендувало журналістам та іншим громадянам країни з'являтися цього дня в місцях проведення мітингів у Греції. І особливо наголосило, що це не пусті попередження, оскільки від наелектризованої юрби можна чекати будь-чого.

 

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.

 

Голос України