Учора в Канаді, в містечку Ла-Мальбе, розпочався дводенний саміт «Великої сімки». 

Ще до зустрічі міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд повідомила, що українське питання буде однією з головних тем саміту. Також йтиметься і про дії Росії, спрямовані на підрив демократичних інститутів усередині інших країн. Безперечно, під час саміту порушуватимуть питання про санкції США, накладені на Іран після виходу Штатів з ядерної угоди, тощо… 

І ще до зустрічі було зрозуміло, що гарячі дискусії вестимуть холодним тоном. Серйозні розбіжності між лідерами «Великої сімки» вперше загрожують викликати тріщину в моноліті клубу найвпливовіших у світі країн.
Головна причина похолодання — нещодавнє рішення президента США Дональда Трампа запровадити мито на імпортовані до США сталь та алюміній. Країни ЄС та Канада, у свою чергу, також наклали відповідне мито. Прем’єр-міністр Канади Джастін

Трюдо заявив на спільній з президентом Франції прес-конференції, що через такі дії під загрозою опинилися американські робочі місця. «Торговельна війна не пожаліє нікого, вона почне завдавати болю американським робітникам», — сказав він. Натомість Трамп у Твіттері попросив передати «прем’єр-міністру Трюдо та президенту Макрону, що вони стягають з США величезні мита і створюють немонетарні перешкоди».

Напередодні саміту Білий дім оголосив, що президент Трамп не братиме участі в деяких дискусіях і полишить саміт раніше за інших учасників, поінформував «Голос Америки».

У свою чергу президент Франції також через Твіттер передав Трампу, що «Велика сімка» може виключити США з підсумкової декларації саміту: «У разі потреби можемо підписати угоду шести країн. Бо ці шість країн представляють цінності, вони репрезентують економічний ринок зі своєю історією, і який зараз є справжньою міжнародною потугою».