Учора ввечері відбулася зустріч у «нормандському форматі» на рівні міністрів закордонних справ. Глави МЗС України Павло Клімкін, ФРН Гайко Маас, Франції Жан-Ів ле Дріан і РФ Сергій Лавров зустрілися вперше з лютого 2017 року. Перемовини запланували провести на віллі МЗС Німеччини «Борзіг» у передмісті Берліна. На момент верстки номера деталей розмови відомо не було. Очікувалося, що одними з головних тем зустрічі стануть миротворча місія ООН на Донбасі та звільнення незаконно утримуваних у Росії українських політв’язнів. Напередодні Г. Маас припустив, що простими ці переговори не будуть.

В інтерв’ю виданню Bild Г. Маас зауважив, що «інтереси та позиції України й Росії в багатьох сферах» мають значні розбіжності. Однак варто спробувати все, щоб досягти тривалого перемир’я, відведення важких озброєнь та покращення гуманітарної ситуації для людей на Донбасі.
Окрім того, у п’ятницю офіційна представниця МЗС ФРН Марія Адебар повідомила, що на зустрічі також ітиметься про стан справ щодо реалізації Мінських домовленостей та імпульси, що здатні прискорити цей процес. З точки зору офіційного Берліна, існують три головні передумови позитивних зрушень у справі врегулювання конфлікту на Донбасі. «По-перше, це стабільне перемир’я. По-друге, відведення важких озброєнь. І, по-третє, прогрес на шляху реалізації Мінських угод», — цитує М. Адебар «DW».
П. Клімкін у Твіттері перед від’їздом у Берлін написав, що готовий до обговорення реальної безпеки на сході нашої країни під контролем ОБСЄ, «миротворців, звільнення наших хлопців та справжніх виборів, організованих Україною та міжнародним співтовариством».
Своєю чергою в прес-службі МЗС Росії заявили, що С. Лавров вимагатиме відведення військ і озброєнь біля Станиці Луганської та імплементації так званої «формули Штайнмайера» (домовленості про порядок набуття чинності законом про особливий статус Донбасу).
До речі, 9 червня Президенти України та РФ Петро Порошенко та Володимир Путін провели телефонну розмову. Глава нашої держави, як інформує його прес-служба, наголосив на важливості якнайшвидшого звільнення українських політв’язнів, утримуваних у Росії та на окупованих територіях. Він звернув увагу на голодування українців та висловив занепокоєння погіршенням стану їхнього здоров’я. Було досягнуто домовленості, що найближчим часом уповноважені з прав людини обох країн відвідають ув’язнених громадян.