У понеділок відбулася давноочікувана на Балканах телефонна розмова між прем’єр-міністрами Греції та Македонії Алексісом Ціпрасом і Зораном Заєвим, які мали зробити останній крок у зближенні позицій щодо назви Колишньої Югославської Республіки Македонія. Міністр закордонних справ Греції Нікос Коціас в інтерв’ю грецькому телеканалу «Контра» повідомив, що із трьох варіантів найменувань, що залишилися на столі переговорів, Зоран Заєв обрав «Республіка Північна Македонія». За словами його міністра, цим вирішено питання й про внесення змін до конституції північної сусідки. І найбільше потішила Афіни та обставина, що зроблено це буде за пропозицією Заєва. Вирішено і ще один важливий пункт багаторічної суперечки — про назву Македонської православної церкви.
«Розв’язали ми проблему з конституцією, і я дуже зворушений і схвильований, що вона розв’язана з ініціативи Скоп’є. Думаю, що церква матиме назву Охрідська архієпископія — це історична назва, яку ця церква має століттями», — повідомив міністр закордонних справ Греції Нікос Коціас.
Стала відома й дата проведення в Македонії референдуму про нове найменування країни. Він відбудеться наприкінці вересня цього року. Зоран Заєв дуже сподівається, що опозиція, а головне народ підтримають його вибір і країна з новою назвою — Республіка Північна Македонія — найближчим часом вступить до НАТО.