Турецька агенція Anadolu повідомила, що в понеділок президент Туреччини Реджеп Ердоган оголосив про початок сухопутної операції проти терористів Робочої партії Курдистану в іракських районах Кандиль і Синджар. Нею керує командувач 2-ї польової армії Туреччини генерал-лейтенант Ісмаїл Метін Темел. Наступ сухопутних військ почався після масованого повітряного обстрілу їхніх таборів і складів зі зброєю. Як стверджує Ердоган, 20 літаків ВПС Туреччини знищили 14 великих об'єктів терористів на іракській території.

 

"Це лише початок, і операція триватиме. Збройні сили Туреччини очистять від терористів іракський Кандиль так само, як зробили це в сирійських районах Афрін, Джераблус, Аль-Баб і Аазаз", -- наводить слова президента Anadolu. Він особливо підкреслив, що всі терористи рано чи пізно відповідатимуть за свої злочини й нагадав, що лише в сірійському Афріні в рамках операції "Оливкова гілка" було знищено понад 4500 бойовиків.

 

Інші турецькі ЗМІ зазначають, що повітряних ударів по базах РПК на півночі Іраку ВПС Туреччини завдають від 11 березня. З Анкари віддали наказ про інтенсивне бомбардування іракських об'єктів бойовиків відразу ж після закінчення операції "Оливкова гілка". А нинішня гучна заява Ердогана про "початок" військової операції в Іраку більше має пропагандистський характер і пов'язана з виборчою кампанією в країні перед достроковими президентськими та парламентськими виборами. Ердоган хоче продемонструвати громадянам Туреччини свою рішучість у боротьбі з бойовиками й переконати їх у тому, що готовий стати надійним гарантом їхньої безпеки.

 

На думку радників президента, подібний хід у передвиборній кампанії приверне на його бік тисячі громадян країни, які ще вагаються. Як зазначають турецькі ЗМІ, це вже позначилося на виборчій активності турецьких виборців, які проживають за кордоном -- у деяких країнах і на КПП Туреччині почали голосувати ще 7 червня. Вони демонструють рекордну явку на голосуванні на виборчих дільницях у ФРН, Австрії, Франції, США, Австралії, Данії та Люксембурзі. Порівняно з першим днем голосування активність зросла на 75,49 відсотка. До вівторка за кордоном уже проголосувало понад 260 тисяч виборців. ЗМІ припускають, що кількість виборців у дипломатичних представництвах і на митницях у зв'язку із заявою Ердогана та святом Рамадан збільшуватиметься. Загальні дострокові вибори в країні відбудуться 24 червня.

 

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.

 

Голос України