У вівторок приблизно о 17:00 прем'єр-міністри Греції та Македонії провели нову телефонну розмову, під час якої остаточно домовилися підписати договір про те, що Колишня Югославська Республіка Македонія буде перейменована на Республіку Північна Македонія. Відразу ж після цього Алексіс Ціпрас в ефірі національного телебачення виступив зі зверненням до народу. "Я глибоко переконаний, що ця угода -- велика дипломатична перемога Греції, а також і велика історична можливість", -- наголосив прем'єр. Він зазначив, що "грецький уряд повністю захистив усі свої інтереси, і всі прерогативи нашої національної позиції, як це було протягом останніх 20 років". За його словами, "це історичний момент для Балкан і наших народів", а з цією угодою Греція зміцнилася як провідна сила на Балканах і стала реальним стовпом стабільності в неспокійному регіоні".

 

Він особливо підкреслив, що "угодою досягнуто чіткого поділу між грецькою Македонією й нашими північними сусідами, припинивши іредентизм їхньої нинішньої конституційної назви". Алексіс Ціпрас зазначив, що "змінена назва застосовуватиметься як на міжнародному рівні, так і у двосторонніх відносинах і усередині країни" і у зв'язку із цим сусіди взяли на себе зобов'язання переглянути свою конституцію. "Якщо вони не змінять конституцію, то запрошення приєднатися до НАТО автоматично скасовується, і переговори про вступ до ЄС не ініціюються", -- сказав він. І додав, що мова сусіда називатиметься "македонською" згідно з рішенням ООН від 1977 року, але буде чітко описана як слов'янська. Як повідомляють видання двох країн, цю угоду прем'єри Греції та Македонії мають підписати вже найближчої суботи, але місце їхньої зустрічі поки що не визначено.

 

І якщо увесь світ вітав досягнуті домовленості, то в Греції та Македонії ще чимало людей, які виступають проти назви Республіка Північна Македонія. Лідер провідної опозиційної партії Греції "Нова Демократія" Кіріакос Міцотакіс заявив, що Алексіс Ціпрас "не має політичної легітимності, щоб підписувати угоду про визнання назви, у якій використовується слово Македонія". На його думку, рішення є поганою угодою, тому що суперечить волі більшості греків. Деякі люди цього не розуміють або, що ще гірше, вони не зацікавлені в розумінні цього.

 

"Проблема Скоп'є не повинна перетворитися на проблему Греції. Я наполегливо закликаю А. Ціпраса не підписувати цю угоду", -- заявив К. Міцотакіс.

 

Голова націоналістичної партії "Незалежні греки" Панос Камменос, що входить у парламентську коаліцію з партією Ціпраса "сіріза", також категорично відмовився підтримувати угоду Ціпраса із Заєвим. Він заявив, що всі депутати від "Незалежних греків", які голосуватимуть за ратифікацію договору, негайно будуть виключені з партії.

 

Великі проблеми можуть виникнути й у прем'єр-міністра Македонії Зорана Заєва. Опозиція налаштована проти зміни назви країни. Поділяє її думку й президент Георге Іванов, якому в середу прем'єр-міністр і міністр закордонних справ доповіли про всі нюанси угоди й перспективи, які відкриваються перед країною. Але договір спочатку повинен бути ратифікований парламентом Македонії, де Зоран Заєв має більшість. І якщо президент відмовиться підписувати його, то документ знову повернеться на розгляд депутатів. Після цього Георге Іванов повинен буде підписати угоду.

 

Ярослав СЕРГІЄНКО.

 

Голос України