Будівництво газопровідної магістралі TANAP, якою газ із Азербайджану піде до Туреччини, а потім і до Європи, розпочалося 2015-го й було завершено раніше запланованого терміну. Нею за рік прокачуватиметься 16 мільярдів кубометрів природного газу. Туреччина для своїх потреб планує залишати приблизно шість мільярдів кубометрів, решта газу буде транспортуватися до країн Європи.

 

"Політична воля прискорила реалізацію цього проекту. Це буде найбільший газопровід до Європи", -- сказав на церемонії відкриття президент Туреччини Реджеп Ердоган. Він додав, що перші поставки газу до країн Європейського Союзу почнуться в червні 2019 року й назвав TANAP передвісником нових енергетичних проектів і енергетичним "шовковим шляхом". У церемонії відкриття газопроводу, крім Президента України Петра Порошенка, узяли участь Президенти Азербайджану Ільхам Алієв, Сербії -- Александр Вучич, глави низки урядів, міністри енергетики, очільники енергетичних компаній.

 

Цього самого дня прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов, який ще головує в ЄС, провів в Ізмірі переговори із главою її уряду Біналі Йилдиримом. На спільній прес-конференції болгарський прем'єр заявив, що до кінця цього місяця газ із Туреччини надійде на болгарську газокомпресорну станцію "Лозенець" по газовій перемичці. На станції вже встановлено 7 турбінних компресорів для подальшого перекачування газу в країну і до Європи.

 

А прем'єр-міністр Біналі Йилдирим повідомив ще одну приємну новину -- у найближчі місяці дві країни розпочнуть реалізацію проекту з будівництва швидкісної залізничної гілки, яка сполучить Туреччину з Болгарією та Європою.

 

"Протягом декількох місяців ми візьмемося за реалізацію нового проекту з будівництва транс'європейського коридору, яким їздитимуть високошвидкісні потяги. 233-кілометровий коридор від Стамбула до Едірне стане частиною історичного "шовкового шляху", що тягнеться від Європи, Балкан і Анатолії до Близького та Далекого Сходу", -- повідомив глава уряду Туреччини.

 

Порушив він також питання відносин Туреччини з Європейським Cоюзом. "На жаль, ЄС не виконує, а точніше не може виконати свої зобов'язання. І у зв'язку із цим Туреччина продовжує виконувати умови угоди (щодо біженців. -- Ред.) усупереч своїм інтересам. Ми очікуємо, що прихильники Туреччини дадуть належну оцінку позиції Туреччини в цьому питанні", -- заявив Біналі Йилдирим.

 

Олександр ВЛАДИМИРОВ.

 

Голос України