Саме так можна сказати про котли, виготовлені на спільному українсько-литовському підприємстві «Волинь-Кальвіс», що в Ковелі. Про секрети успіху підприємства нашому кореспонденту розповідає його директор Анатолій Понікарчук.

 

Директор ТОВ «Волинь-Кальвіс» Анатолій Понікарчук 
демонструє потужні промислові твердопаливні котли.

 

Ця потужна плазморізка підвищеної точності,
на якій працює фахівець вищої кваліфікації Олександр Ничипорук,
може в автоматичному режимі розрізати метал товщиною до 120 міліметрів.

 

— Анатолію Мироновичу, ваше підприємство відоме своїми європейськими підходами до питань якості та енергозбереження. Його промислові і побутові котли із задоволенням купують у багатьох країнах ЄС. І всього цього досягнуто лише за дванадцять років роботи «Волинь-Кальвіса».
— Наша праця перспективна і сьогодні, і на найближчі двадцять років, оскільки робимо свій вагомий внесок в енергобезпеку країни. Маємо у власному арсеналі лінійку промислових котлів потужністю до двох мегават, зокрема — нові надсучасні котли з рухомою колосниковою решіткою. Це котли так званого п’ятого покоління з повною механізацією всіх процесів, з найменшими викидами і майже з 90-відсотковим коефіцієнтом корисної дії.
Нещодавно у Києві відбулася Міжнародна виставка енергоефективних технологій «Аква-Терм». Ми представляли на ній усю лінійку наших виробів і вже маємо певні контакти й нові напрацювання до кінця 2018 року.
Щодо ситуації по ринках, то нині у нас 40—50 відсотків продукції йде на експорт. Наші опалювальні котли не дешеві, але високої якості. Ми досить багато їх поставляємо в Білорусь, а через Литву — в колишні радянські республіки Прибалтики, а також у Швецію і Фінляндію.
— На Волині, та й загалом в Україні, в останні роки значно зріс попит на твердопаливні котли. Чим можна пояснити таку тенденцію?
— Україна надто сильно відстає від країн Євросоюзу в енергоефективності. Так, у тепловому балансі Литви відновлювальні джерела в 2017 році становили майже 70 відсотків. Газові котельні вмикають там переважно в часи пікових навантажень (коли сильний мороз, у разі аварійних ситуацій), а за звичайних умов використовують біовідновлювальне паливо. Україна ж, за різними даними, за 2017 рік у своєму тепловому балансі має 7—8, ну, максимум 9 відсотків біовідновлювальної енергетики. Уявляєте, який у нас величезний невикористаний потенціал. І станом на сьогодні, в моєму розумінні, це вже критична ситуація для енергетичної безпеки держави. Окремо хочу сказати про впорядкування субсидій, їх монетизацію. Давайте промоделюємо таку ситуацію: якщо людина має достаток, має власний будинок площею 200 чи навіть більше квадратних метрів, отримує субсидію на газ і не думає, куди йти далі. Тобто для енергобезпеки треба це питання певним чином впорядкувати.
Звичайно, на ринку — величезна конкуренція. Ми за певними позиціями на ньому почуваємося досить упевнено. Адже розумна конкуренція — це рух уперед, нові технології.
— А чи були якісь нарікання на вашу продукцію за роки існування підприємства?
— Звичайно, навіть щодо автомобілів «Мерседес» чи літаків «Боїнг» є певні зауваження, то що вже казати про наші котли. Але наша позиція полягає в тому, щоб на ринку України ми могли відновити функціонування котла, замінити запчастину, скажімо так, розв’язати проблему в межах західних областей протягом шести годин, а в межах України — протягом 24 годин. Але значних проблем точно немає.
— Після попередньої публікації про «Волинь-Кальвіс» у «Голосі України» на адресу корпункту газети у Волинській області надійшло багато дзвінків від читачів з проханням надати їм адресу вашого підприємства. Особливо їх цікавили багатофункціональні котли, які можна використовувати також як кухонні плити для приготування їжі, де можна навіть спекти у вмонтованій духовці пироги чи висушити в ній фрукти, ягоди, гриби.
— Ви ще не згадали котли-каміни, стінка дверцят яких обладнана жаростійким склом. Споглядання за вогнем крізь неї ще й заспокоює. Загалом наші побутові котли відрізняються від інших, представлених на ринку. По-перше, в них максимально використовуємо природну тягу, тобто вони не нафаршировані зайвою електронікою, але максимально ефективні. По-друге, вони всі є нижнього горіння. Всі ці типи котлів представлені в нашому магазині-салоні. Там можемо показати нашим потенційним покупцям, який це має вигляд. Тож маємо непогані продажі і побутових котлів.
Сьогодні в Україні працює 70 виробників побутових котлів. Це дуже сильна конкуренція. Але є низькоякісні котли, навіть небезпечні, які виготовляють у гаражах без будь-яких гарантій і розрахунків. Є й доброї якості. Ті, хто користується нашими котлами, залишаються задоволеними. За ці дванадцять років не було жодного випадку, щоб хтось повернув нам котла через його низьку якість.

Матеріали і фото
підготовлені нашим власним кореспондентом
Максимом СОЛОНЕНКОМ
.