Директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард привітала ухвалення закону про Вищий антикорупційний суд в Україні та наполягає, аби новостворений суд розглядав усі корупційні справи, включно з апеляціями. Про це йдеться у заяві за результатами її телефонної розмови з Президентом Петром Порошенком, оприлюдненій на сайті МВФ, інформує Укрінформ.
«Мене дуже надихає прийняття українським парламентом закону про Вищий антикорупційний суд (ВАКС), що є важливим кроком влади у боротьбі проти корупції. Новий закон прокладає шлях до створення незалежного та сильного антикорупційного суду, який разом з існуючими інституціями (НАБУ та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою) сприятиме забезпеченню підзвітності та справедливості», — вважає К. Лагард.
За її словами, під час телефонної розмови було домовлено про те, що на розгляд парламентаріїв винесуть поданий Президентом додатковий закон для того, щоб формально утворити суд, а також поправки для повернення умови про те, що ВАКС розглядатиме всі справи, що належать до його юрисдикції, включно з усіма апеляціями по відповідних рішеннях судів першої інстанції.
Нагадаємо, Україна з 2015 року реалізує з МВФ 4-річну програму розширеного фінансування (EFF), в рамках якої можна отримати майже 17 млрд доларів. У НБУ розраховують, що цього року Україна зможе залучити ще 3,5 мільярда доларів від МВФ. У Фонді ж наполягають, що для продовження співробітництва Україна має прийняти закон про приватизацію (що вже зроблено), створити антикорупційний суд (відповідний закон вже набув чинності), урегулювати питання із цінами на газ й вирішити питання бюджетного дефіциту.