Литва за роки боротьби України проти російської агресії надала допомогу для Донбасу в розмірі понад 10 мільйонів євро, а також забезпечила лікування та реабілітацію більше як 200 українських солдатів. Про це вчора заявив очільник українського МЗС Павло Клімкін під час спільної прес-конференції з литовським колегою Лінасом Лінкявічюсом у Києві. Сторони детально обговорили підготовку до цьогорічного саміту Україна — ЄС та Україна — НАТО. П. Клімкін наголосив, що ці майбутні переговори мають стати не лише дружніми зустрічами, а й дати конкретні результати. Клімкін заявив, що Київ та Вільнюс продовжують спільно виступати проти проекту «Північний потік — 2», який є політичним і не має жодної економічної логіки. У цьому контексті він зауважив, що дуже важливо, щоб і на двосторонньому рівні, і в рамках європейського союзу та НАТО голос Литви був дуже активним. Зі свого боку Л. Лінкявічус нагадав, що це вже його 15 візит в Україну, що є символом дружніх відносин між країнами. Міністри повідомили, що сьогодні Лінкявічус відвідає Луганську область й обговорить шляхи поглиблення співпраці, насамперед у плані підтримки Литвою малого й середнього підприємництва.
У середу литовський міністр зустрівся й з Президентом України Петром Порошенком.
У рамках обговорення ситуації на Донбасі сторони розглянули модальності розміщення там відповідної миротворчої місії ООН. Співрозмовники також обговорили можливості залучення допомоги з боку Литви та інших країн-членів ЄС для підтримки мешканців Донбасу, які стали жертвами російської агресії, інформує прес-служба глави нашої держави.
У середу в Україні з візитом перебував очільник МЗС Латвії Едгарс Рінкевичс, який також провів окремі перемовини з П. Клімкіним та П. Порошенком. Важливу увагу було приділено рішучій протидії російському втручанню в демократичні виборчі процеси в Україні та країнах ЄС. Е. Рінкевичс наголосив на важливості активної міжнародної кампанії з метою звільнення українських політв’язнів з російських тюрем.