Голова правоцентристської «Хорошої партії» Туреччини і кандидат у президенти Мерал Акшенар, виступаючи перед виборцями на мітингу в провінції Болу, заявила: якщо перемога на виборах буде за мною, то я відправлю назад до Сирії 4 мільйони біженців, що живуть зараз у країні.
61-річна Акшенар, яка до приходу у велику політику була на посаді міністра внутрішніх справ Туреччини, вважає, що 36 мільярдів доларів Анкара повинна була використовувати не для утримування біженців, а направляти на економічний розвиток своєї країни. «Правляча Партія справедливості та розвитку втрутилася у внутрішню політику Сирії й потім прийняла в нашій країні майже 4 мільйони сирійських біженців. Якщо мене оберуть президентом Туреччини, то першою моєю дією буде налагодження добрих відносин із владою Сирії й повернення наших сирійських братів і сестер на їхню батьківщину», — заявила голова «Хорошої партії».
У середу президент Туреччини Реджеп Ердоган виступив з посланням з нагоди Всесвітнього дня біженців. У ньому глава держави підкреслив, що Туреччина у всі часи приймала всіх без винятку знедолених людей і чинила по совісті під час криз в Іраку та Сирії. Не втримався він і від критики позиції західних країн щодо мігрантів. «Поки деякі західні країни ховалися за стінами з колючого дроту, Туреччина стала безпечним місцем для 4 мільйонів мігрантів, у тому числі 3,5 мільйона сирійців», — заявив президент. Він зазначив, що ЄС дотепер не виконав своїх зобов’язань з виділення Анкарі фінансової допомоги на утримування сирійських біженців.