Конституційний суд ФРН постановив, що чиновники згідно з Конституцією країни не мають права на страйки. Це стосується і тих державних службовців, котрі не обіймають адміністративні посади. Приміром, три чверті німецьких учителів — чиновники.
Судовий процес спричинила участь учителів-чиновників у страйку. Четверо педагогів, які звернулися з позовом до суду й пройшли всі судові інстанції, брали участь у страйку й були притягнуті до дисциплінарної відповідальності. Позивачі посилалися на Конвенцію з прав людини і заявили, що, оскільки вони не виконують винятково державних завдань, як, приміром, поліцейські чи працівники юстиції, то мають право висловлювати протест і в такий спосіб. Але найвища судова інстанція ФРН стала на бік держави.
Прибічники права на страйки держслужбовців вважають, що основний закон ФРН суперечить Європейській конвенції з прав людини. Учителів у цьому підтримала профспілка працівників освіти та науки, а також тодішній міністр МВС Томас де Мезьєр.
А ось їхні опоненти, зокрема профспілка держслужбовців, схвалюють рішення суду. Вони вважають, що, набуваючи статус чиновника, людина отримує завдання щодо забезпечення функціонування держави. А для цього має бути гарантована надійність і стабільність, мається на увазі, зокрема і відмова від права на страйки.

Берлін.