З робочим візитом у Луганській області перебувала делегація Литовської Республіки в складі міністра закордонних справ Литви Лінаса Лінкявічуса, Надзвичайного і Повноважного Посла Марюса Януконіса та президента Вільнюської торгово-промислової палати Сігітаса Лєонавічуса. Поїздка мала ознайомчий характер, за підсумками якої буде визначено сфери потенційної співпраці з регіоном. Зокрема, міністр закордонних справ наголосив, що, окрім гуманітарної та політичної підтримки, Литва готова розвивати співробітництво у сфері бізнесу і «бути своєрідними воротами до Євросоюзу для українських компаній, які бажають займатися експортом». Для цього учасники делегації відвідали успішні підприємства Луганщини: ПрАТ «Сєверодонецьке науково-виробниче об’єднання «Імпульс», ТОВ «Рубіжанська панчішна мануфактура» та ТОВ НВФ «Мікрохім».

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс (другий праворуч)
та очільник Луганщини Юрій Гарбуз (ліворуч)
на пункті пропуску в Станиці Луганській.

Головною метою зустрічі був збір інформації та пошук можливостей бізнес-співробітництва, визначення спільних інтересів. Представники Агенції регіонального розвитку Луганської області поінформували закордонних гостей про соціально-економічний та інвестиційний клімат Луганщини. Зокрема, що з початком збройної агресії було втрачено ринки збуту та розірвано кооперативні виробничі відносини з РФ. Проте, незважаючи на велику кількість питань щодо європейської сертифікації та відсутність сталої логістичної системи, луганський бізнес орієнтується на західний ринок.
Лінас Лінкявічюс та Марюс Януконіс побували в прифронтовій Станиці Луганській і мали змогу детально ознайомитись з поточною безпековою ситуацією в районі проведення операції об’єднаних сил.
«Для мене важливо показати пану міністру, який має великий вплив на політику ЄС, правду. Ця правда дуже гірка — тисячі людей різного віку, переважно похилого, щодня змушені стояти в чергах, щоб перейти з тимчасово окупованої території області на підконтрольну українській владі, — сказав очільник області Юрій Гарбуз. — Наше спільне завдання — зробити так, щоб в єдиній неподільній Україні зникли пункти пропуску, блокпости, інші штучні бар’єри. А поки триває ця виснажлива війна, маємо докласти всіх зусиль, щоб натиснути на Росію в питанні відкриття з боку окупаційної адміністрації КПВВ «Золоте».
За словами Юрія Гарбуза, Луганська область відчуває підтримку Литви в різних сферах: політико-дипломатичній, оборонній, економічній, культурній. Але є сфера, де ця підтримка особливо відчутна, — освітня. Діти з Луганщини на запрошення литовської сторони неодноразово відвідували цю країну. «Історія Литовської Республіки тісно переплелася з нашою, а події сьогодення єднають у протистоянні спільним загрозам», — наголосив він.
У рамках поїздки Лінас Лінкявічюс відвідав Станично-Луганську школу № 1, учні якої двічі бували в Литві. Школярі подарували йому український прапор зі своїми підписами та побажаннями миру (на знімку).

Павло ВОРОНЦОВ.
Фото прес-служби Луганської ОЛА-облВЦА.

Луганська область.