У понеділок турецькі ЗМІ проінформували, що в країні завершилася обробка бюлетенів і підрахунок голосів на президентських і парламентських виборах. За повідомленням голови Верховної виборчої ради Сади Гювена, чинний президент Реджеп Таїп Ердоган переміг на президентських виборах, а альянс "Джумхур", у який входить його Партія справедливості та розвитку, а також Партія націоналістичного руху, здобув перемогу на парламентських виборах. 

За попередніми результатами, Ердоган набрав 53,6 відсотка голосів громадян і став президентом. За кандидата від Народно-республіканської партії Мухаррема Індже проголосувало 30,8 відсотка виборців, що вивело його на друге місце в президентських виборах. Необхідності в проведенні другого туру, який планувався на 8 липня, тепер немає. 

Переможцем парламентських виборів у Туреччині став коаліційний союз Партії справедливості та розвитку й націоналістичного руху  "Джумхур". За нього проголосувало 53,6 відсотка, що дає змогу партії Ердогана мати абсолютна більшість у парламенті й не турбуватися, що опозиція торпедуватиме всі його нововведення. У цій коаліції провідна роль належить Партії справедливості та розвитку, яка отримала 42,4 відсотка  голосів виборців, а в її союзника -- Партії націоналістичного руху -- 11,19 відсотка.  Високий десятипроцентний бар’єр для входження у Великі народні збори Туреччини також подолали союз "Нації" -- 34,1 відсотка, Народно-республіканська партія -- 22,7 відсотка, Партія демократії народів --  11,2 відсотка, Хороша партія -- 10,00 відсотків. Отже, у новий парламент Туреччини проходять шість партій. Але це все ще попередні підсумки голосування. 

Після оголошення неофіційних результатів усенародних виборів у Туреччині президент країни Реджеп Таїп Ердоган заявив, що 90-процентна явка на виборах свідчить про високий рівень демократії в державі. Він підкреслив, що народ, проголосувавши за нього, зробив свій вибір щодо майбутнього Туреччини, і закликав залишити в минулому образи і суперечки, що звучали під час передвиборної кампанії. 

Ердоган подякував виборцям за підтримку й усім громадянам за участь у виборах як у країні, так і за кордоном. Він пообіцяв бути президентом для всіх громадян незалежно від того, за кого вони голосували. 

Про дату інаугурації президента поки що офіційно не повідомляється, але можна не сумніватися, що Ердоган із цим не затягуватиме. У квітні 2017 року на референдумі 51 відсоток турецьких громадян підтримав внесення змін до конституції, яка наділила президента новими повноваженнями. Тепер Ердоган виконуватиме й обов'язки прем'єр-міністра (ця посада згідно з новою конституцією скасовується) і  напряму призначатиме вищих посадових осіб, включно з віце-президентами, міністрами, керівниками спецслужб, армії й іншими першими особами держави. Він одержує право впливати на систему правосуддя й одноосібно вводити режим надзвичайного стану в країні. Очікується, що роздача важливих державних постів почнеться відразу ж після офіційного вступу президента на посаду. Можна не сумніватися, що більшість із них одержать представники Партії справедливості та розвитку. Не будуть обділені і її союзники з Партії націоналістичного руху. Для видимості демократії Ердоган може запропонувати опозиції взяти участь в управлінні країною, але із цього табору вже заявили, що не підуть на союз із президентом, який насаджуватиме авторитарний режим у країні. 

Турецькі ЗМІ зазначають, що вибори в країні загалом  пройшли спокійно й без серйозних подій. Найсерйозніший інцидент у день виборів відбувся в провінції Ерзурум на сході Туреччини. Тут був застрелений голова місцевої організації опозиційної Хорошої партії  Мехмет Сиддик Дурмаз. Прем'єр-міністр Біналі Йилдирим заявив, що це вбивство, не пов'язане з виборами й взагалі з політикою. Дурмаз  став жертвою побутового конфлікту між двома родинами. Це підтвердив і офіційний представник Хорошої партії Айтун Чирай. Цього самого дня поліція затримала  десять іноземців (громадян Франції, Німеччини та Італії), які згідно з її рапортами намагалися втрутитися  у вибори під виглядом зарубіжних спостерігачів, але відповідної акредитації в них не було.

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.

Голос України