Від початку року в Румунії пройшла безліч протестів проти спроб правлячої Соціал-демократичної партії змінити судову систему й декриміналізувати деякі випадки зловживання службовим становищем і хабарництва в невеликим розмірах. Соціал-демократи виправдовували своє прагнення тим, що в'язниці в країні переповнені, місця немає навіть для небезпечних злочинців, а тут людина, яка взяла хабар у кілька тисяч євро, теж має сісти на шию державі й утримуватися в колонії. Такий підхід дуже обурив народ, який на будь-яку спробу пом'якшити покарання для корупціонерів відповідав стихійними протестами. І депутати парламенту щоразу відкладали ухвалення непопулярного рішення. Але потім соціал-демократи вирішили зробити хід конем і організувати контрпротест проти "зловживань у судовій системі країні".

У червні в Бухаресті колишні комуністи зібрали майже 150 тисяч осіб, які протестували проти тих, хто звинувачував уряд у тому, що він намагається згорнути антикорупційні процеси в Румунії. У цьому "заході" взяли участь особисто прем'єр-міністр країни Віоріка Денчіле, міністри її кабінету й деякі депутати від Соціал-демократичної партії. Протестувальники вийшли на вулиці з величезними плакатами, на яких, очевидно, на замовлення уряду досвідчені оформлювачі написали вимоги: "Стоп сталіністським процесам", "Хочемо правосуддя, а не політичної поліції". До цього лідер правлячої Соціал-демократичної партії Румунії  Лівіу Драгня організував кілька спроб зняти з посади керівника Національного антикорупційного управління Лауру Ковеші, яка відкрила проти нього кримінальну справу. Згідно із зібраними  антикорупційним управлінням доказами, коли Драгня був на посаді голови повітової ради Телеорман, він сім років платив зарплату співробітницям відділу із захисту прав дитини, які насправді працювали на місцеву організацію Соціал-демократичної партії. Крім того, він у ті самі роки створив організовану злочинну групу, яка підробляла документи для одержання коштів з європейських фондів. За рішенням антикорупційного управління всі його активи були заморожені. А вони зовсім не малі -- майно Драгня оцінено в 27,4 мільйона євро. Такі самі заходи було застосовано щодо чотирьох його співучасників, які проходять у цій справі. Вона має розглядатися в суді 21 червня. А 18 червня румунський парламент усе-таки ухвалив поправки до Кримінального кодексу, які, на думку опозиції, покликані "захищати  злочинців". Вони значно скорочують кількість злочинів, за які може бути арештований чиновник, і обмежують тривалість розслідування до одного року. Якщо слідство за 365 днів не зможе зібрати докази для суду й пред'явити підозрюваному обвинувачення, то кримінальна справа має  бути закрита. Поправки обмежують і застосування спецзасобів для доказу злочинів, як і записи телефонних розмов. Крім того, підозрюваним дозволяється бути присутніми на допиті свідків у їхній справі. Але найголовніша поправка, яку вигадали соціалісти, полягає от у чому. У разі, якщо вирок не підпише весь склад суду, який виніс його, то він буде вважатися не остаточним і може бути оскаржений у вищій інстанції. Це поправка має ретроактивну або зворотну дію й повинна застосовуватися до випадків, що передували її прийняттю і внесенню до  закону! Саме ця поправка дала змогу Лівіу Драгня оскаржити попередній вирок суду по його обвинуваченню в підтасовці голосів громадян на референдумі з відсторонення від влади колишнього президента Румунії Траяна Бесеску. За цей злочин Лівіу Драгня отримав два роки умовно й не зміг із цією судимістю очолити уряд країни. 

Минулого четверга Вища касаційна палата Румунії розглянула справу про зловживання службовим становищем головою Камери депутатів (нижньої палати парламенту Румунії) і лідером правлячої в країні Соціал-демократичної партії Лівіу Драгня й винесла йому вирок -- три з половиною роки тюремного ув'язнення. Його колишні співробітники також отримали тюремні строки в цій справі. Але вироки, винесені судом, не остаточні й можуть бути оскаржені у встановлений термін. Драгня, як завжди, наполягав на своїй невинуватості. Слід зазначити, що обвинувачення вимагало для нього сім з половиною років в'язниці.

Якщо соціал-демократам усе-таки вдасться розкрити над своїм лідером, який  проштрафився, парасольку від правосуддя, то по його стопах підуть десятки чиновників, які використовують перебування при владі для особистого збагачення. Цього побоюється не тільки протестуючий народ, а й президент країни Клаус Йоханніс, якому соціалісти погрожують імпічментом. І тільки за те, що він категорично відмовляється підписувати різні подання на звільнення керівника Національного антикорупційного управління Лаури Ковеші -- головного борця з корупцією в Румунії.  

 

Ярослав СЕРГІЄНКО.

Голос України