Цього дня розпочнеться реєстрація електронних кабінетів, через які абітурієнти подаватимуть заяви до вишів. «Для участі у конкурсі на бюджетне місце вступники на бакалаврат подаватимуть сім  заяв на чотири спеціальності — на дві менше, ніж торік», — нагадала міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час прес-конференції у Києві.

Серед інших особливостей вступної кампанії вона назвала можливість подавати сертифікати ЗНО поточного та двох попередніх років (окрім сертифіката з англійської мови, який має бути «свіжим») та уніфікацію переліку дисциплін, необхідних для участі у конкурсі на конкретну спеціальність. Раніше виші могли вимагати різні комплекти таких документів.
Обов’язковим предметом для вступу на будь-яку спеціальність залишається українська мова та література. Другий предмет (профільний) — фіксований, визначений в затверджених МОН умовах прийому до ЗВО. Так, для вступу на журналістику подаватимуть сертифікат ЗНО з історії України, а на інженерію — з математики. Третій сертифікат обиратимуть з двох варіантів, у випадку із журналістами — між математикою та іноземною мовою. «Це не стосується небюджетних пропозицій (тобто вступу на контракт. — Авт.), для яких перелік конкурсних предметів визначили виші», — уточнила Лілія Гриневич.
МОН зберегло регіональний, сільський та галузевий коефіцієнти, на який домножуватимуть загальний конкурсний бал вступників. Останній стосуватиметься особливо дефіцитних спеціальностей і цього року поширюватиметься на заяви з першим та другим пріоритетом.
Регіональний коефіцієнт додасть кілька балів охочим вступити до менш популярних і більш віддалених від центру ЗВО. Для Києва він становитиме 1, а для переміщених з непідконтрольних територій вишів та розташованих у Донецькій, Житомирській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Сумській, Херсонській, Хмельницькій, Чернігівській областях — 1,04. Решта регіонів матимуть коефіцієнт 1,02.
Сільський коефіцієнт застосовуватимуть до абітурієнтів, які у 2018-му закінчили школу у відповідному населеному пункті та були зареєстровані в глибинці щонайменше два роки. Для вступників на аграрні спеціальності він становитиме 1,05, для решти — 1,02.
До речі, цього року нарешті посилять вимоги до майбутніх медиків — не допустять до участі у конкурсі на спеціальності «Стоматологія», «Медицина» та «Педіатрія» претендентів на студентські квитки, що мають менш як 150 балів з другого та третього предметів.
Розібратися в усіх нюансах вступної кампанії абітурієнтам допоможуть фахівці Міністерства освіти, які консультуватимуть їх за телефонами гарячої лінії: 0 800 504 425, (044) 287-89-29, 068-951-25-13 та 050-550-54-11 .
А питань не бракуватиме. Принаймні в МОН уже попередили, що система електронного вступу знову може «пробуксовувати». «Цього року ми повністю атестували систему захисту ЄДЕБО (Єдиної державної електронної бази з питань освіти. — Авт.). Це потрібно для надійного збереження персональних даних і цього вимагає закон. Маємо захищені канали інформації між пристроєм, з якого входить вступник, та ЄДЕБО. Але перші входи за цими каналами можуть відбуватися повільно. І це не тому, що недостатні серверні потужності, це для захищеності інформаційних систем», — пояснила міністр освіти.
Щоб зменшити навантаження на систему, окремі процедури розвели у часі: реєстрація електронних кабінетів триватиме з 2 до 25 липня, а прийом заяв стартує 12 липня. Загалом календар вступної кампанії зазнав невеликих змін. «Особи, які вступатимуть до вишів на підставі співбесід, вступних іспитів або творчих конкурсів, зможуть подавати заяви до 20 липня. Якщо тільки на підставі сертифікатів ЗНО — до 26 липня. Творчі конкурси буде проведено у кілька сесій — з 14 по 26 липня. Вступні іспити — з 21 по 26 липня, співбесіди — з 21 по 23 липня включно», — анонсувала Лілія Гриневич.
Список абітурієнтів, рекомендованих до зарахування, виші оприлюднять 1 серпня. А до 6 серпня щасливчики мають підвезти до приймальних комісій оригінали документів.

Анна СМІЛЯНСЬКА.
Фото зі сторінки МОН у Фейсбуці.