Юридичний комітет ПАРЄ проголосував за проект резолюції щодо звільнення наших політв’язнів, захоплених Російською Федерацією, повідомив у Фейс-буці член української делегації в ПАРЄ Леонід Ємець. Проект резолюції «Загрози для життя і здоров’я українських в’язнів у Російській Федерації та окупованому Криму» підготував голова литовської делегації в асамблеї, член ЄНП Емануеліс Зінгеріс, інформує «Європейська правда».
Резолюція закликає РФ негайно звільнити всіх українців, затриманих у Росії та в Криму на підставі сфабрикованих та політично мотивованих обвинувачень. До часу їхнього звільнення резолюція закликає поважати права затриманих, зокрема це стосується «заборони тортур та негуманного чи принизливого ставлення чи покарання та забезпечення права на доступ до необхідної медичної допомоги». Документ закликає утриматися від примусового годування Олега Сенцова чи будь-кого з затриманих, окрім випадків, коли це буде необхідно для порятунку їхнього життя.
Резолюція закликає забезпечити доступ для моніторингу стану здоров’я та умов утримання в’язнів для міжнародних спостерігачів, у тому числі для Європейського комітету із запобігання тортурам та нелюдському і принизливому ставленню чи покаранню, Міжнародного комітету Червоного Хреста та українського омбудсмена, повідомляє «Європейська правда».
Термінові дебати щодо утримуваних Кремлем українських політв’язнів, за підсумками яких депутати голосуватимуть за цю резолюцію, заплановано на 28 червня.
Учора в ПАРЄ відбулися дебати з тем «Гуманітарна ситуація з біженцями у сусідніх із Сирією країнах», «Забезпечення захисту правозахисників у державах-членах Ради Європи», вибори суддів ЄСПЛ та сесія запитань і відповідей з Генсеком Ради Європи Турбйорном Яґландом. Останній надіслав на адресу Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана листа, в якому висловив занепокоєння у зв’язку з низкою атак, спрямованих проти ромської громади в Україні, та закликав українську владу провести належне розслідування.
А на вечір було заплановано засідання ad hoc комітету, який було створено торік у грудні фактично для того, щоб закласти можливість для повернення російської делегації в ПАРЄ, повідомляє Укрінформ. Коли верстався номер, деталей засідання комітету відомо не було.