У Брюсселі після майже тримісячної перерви відновилися переговори між Белградом і Приштиною. Але перед тим як сісти за стіл переговорів, президенти  Сербії та Косово -- Олександр Вучич і Хашим Тачі -- окремо зустрілися з Верховним представником ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Могеріні. Вона цілком зрозуміло пояснила представникам балканських країн, чого чекає від них ЄС і які питання насамперед повинні обговорити їхні представники. У присутності Могеріні президенти домовилися про мирне розв'язання проблем, взаємоповагу, щоб гарантувати безпеку своїм громадянам. "Я не оптиміст, але ми почали обговорювати ті питання, які я вважаю дуже важливими. Переговори дуже складні, але домовлятися нам треба", -- заявив Вучич після закінчення зустрічі з косовським колегою. Він додав, що обов'язково звернеться до народу, коли побачить перспективу компромісного розв'язання проблеми з Косово, і не підписуватиме остаточної угоди без "її розв'язання". 

Термін закінчення переговорів Вучич не став називати, але президент Косово Хашим Тачі повідомив журналісту німецького радіо "Дойче Веле", що є надія на те, що домовленості про статус Косово й інші проблеми двосторонніх відносин можуть бути вирішені менш ніж за рік. Але все залежить від політичної волі сербської сторони й бажання йти на важкі, але необхідні  компроміси. "Нормалізація відносин -- єдиний шлях. Вона має базуватися як на визнанні незалежності Косово, так і на гарантуванні й захисті всіх сербів, які живуть у нашій країні", -- заявив Хашим Тачі. Він додав, що країни багато втрачають, залишаючись ізольованими й не маючи змоги приєднатися до Євросоюзу. "Ми не повинні бути заручниками міфів минулого, треба жити сьогоденням і бачити майбутнє обох країн. Сьогодні в Косово й Сербії патріотизмом є не оплакування минулого, а досягнення миру й угоди про примирення", -- переконаний Тачі. 

На саміті ЄС -- Західні Балкани голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер висловив чіткий намір прискорити вступ до Євросоюзу шести західнобалканських країн. Зокрема, Сербія та Чорногорія можуть стати частиною союзу вже до 2025 року. Але якщо у влади Подгориці немає непорозумінь із сусідами, те Белграду насамперед слід владнати питання з Косово, а потім нормалізувати відносини й з Хорватією. Вони стали досить напруженими після того, як парламентська делегація із Загреба перервала свій візит у Белград через те, що депутат Скупщини демонстративно на очах у своїх хорватських колег розтоптав національний прапор Хорватії.