На Луганщині з робочим візитом перебувала делегація політичних радників посольств країн-членів ЄС, акредитованих в Україні.
Гостей цікавила низка питань щодо міжнародного збройного конфлікту на Донбасі. Зокрема розведення сил, відновлення зруйнованої інфраструктури та житла мешканців території поблизу лінії розмежування, способи реінтеграції тимчасово окупованих територій. Таку увагу до Луганщини співробітник Представництва ЄС в Україні Фабіо Делла П’яцца назвав «виявом солідарності з боку Євросоюзу». «Ми повністю підтримуємо територіальну цілісність, суверенітет і незалежність Української держави. Ми прекрасно розуміємо, що вся провина за порушення суверенітету лежить на російській стороні. Враховуючи це, ми всіма можливими способами підтримуємо саме політичний шлях вирішення конфлікту, і єдиний можливий метод — це виконання Мінських домовленостей», — сказав Фабіо Делла П’яцца.
Зі свого боку голова ОДА Юрій Гарбуз, презентуючи Луганську область, окрему увагу приділив необхідності відкриття пункту пропуску «Золоте», оскільки ця тема неодноразово порушувалася під час обговорення в Мінському форматі. «Щодня від 6 до 12 тисяч осіб перетинають лінію розмежування через КПВВ «Станиця Луганська» — єдиний в області пункт пропуску, який є пішохідним. Ми постійно привертаємо увагу світового співтовариства до проблеми ускладненого перетину штучного кордону на суверенній території України, — зауважив очільник області і навів сумну статистику: — Тільки від початку року було зафіксовано понад 700 обстрілів населених пунктів, внаслідок чого було пошкоджено 25 об’єктів інфраструктури. За майже чотири з половиною роки війни постраждала велика кількість мирного населення, зокрема 504 особи поранено (з них 17 дітей) та 263 особи загинуло (з них 8 дітей).
На Луганщині постійно триває робота з відновлення критичної інфраструктури та підвищення рівня безпеки для цивільного населення. За участю органів цивільного захисту, військових формувань та міжнародних організацій проводиться розмінування територій. Загалом з липня 2014 року від вибухонебезпечних предметів очищено більш як 5,5 тисячі га, ліквідовано понад 67 тисяч вибухонебезпечних предметів. Особлива увага приділяється розмінування сільськогосподарських земель.

Луганська область.