Майже двадцять українських шкіл нараховується в Португалії. Випускників чотирьох із них — «Дивосвіту», «Оберегу», «Родини» та «Собору» — запросили до посольства нашої держави в цій країні. Саме там відбулися урочистості з нагоди вручення документів про освіту.

На знімку: випускники прийшли на свято в національному вбранні.

Фото зі сторінки Посольства України в Португалії.

Українські школи в Португалії — суботні і недільні. Діти представників нашої громади вивчають не тільки рідну мову, літературу, історію, а й традиції, звичаї, культуру України. Усі вони вміють танцювати, знають українські пісні і вірші. Більшість таких навчальних закладів співпрацюють з Міжнародною українською школою (МУШ). Це дає змогу отримувати атестати про повну середню освіту, а також свідоцтва про базову освіту державного зразка. Традиційно їх вручають для частини випускників у Посольстві України в Португалії. Нинішнього року цю почесну місію виконала Надзвичайний і Повноважний Посол України у Португальській Республіці Інна Огнівець. Випускників та їхніх батьків вітали також представники державної атестаційної комісії Міжнародної української школи, почесний гість — Людмила Холл. Ця жінка з українським корінням допомагає недільній школі «Оберіг» від часу її створення. Неспроста її називають хрещеною мамою цього навчального закладу. Донька пані Людмили — Аліна Холл — удруге обрана до Асамблеї Лісабона.
— Педагоги «Оберегу» виховують справжніх патріотів, — ділиться думками пані Людмила. — Про це можу стверджувати, бо пересвідчилася в цьому особисто. Заходи, які проводять у школі, наповнені глибоким змістом. У їхній основі — виховання любові до рідної землі, хоча учні так далеко від неї. Діти усвідомлюють важливу річ — куди б тебе доля не закинула, скрізь треба бути порядною людиною і патріотом рідної держави.
Випускники українських шкіл протягом тижня навчаються в португальських загальноосвітніх закладах, а у вихідні поспішають до українських. Отримують два атестати. Частина з них обирає для вступу португальські вищі навчальні заклади, дехто повернеться додому, щоб здобувати знання в українських вишах.

Тамара МОРОШАН.

Лісабон.