Днями у Києві стартував проект «Знайомство з Китаєм 2018 — Культура Західного Китаю в Україні». В його рамках у Центрі культури та мистецтв Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» за організаційної підтримки Посольства КНР в Україні відбулися гастролі Театру пісні і танцю провінції Ґаньсу, колектив якого показав глядачам художню виставу «Чарівний Шовковий шлях». Перед виступом артистів глядачі мали можливість оглянути тематичну фотовиставку.

 

На знімках:

хореографічна композиція "Золоте світіння тисячі Будд",
яку виконують артистки балету Театру пісні і танцю провінції Ґансю (КНР)
під час гастролів у Києві.

 

На знімку:

хореографічна композиція "Снігова пісня",
яку виконують артистки балету Театру пісні і танцю провінції Ґансю (КНР)
під час гастролів у Києві.

 

Про особливості цього краю, унікальність його культури, вплив Шовкового шляху на його розвиток розповіли гостям заходу представники Посольства КНР та прес-канцелярії Державної ради Китаю.
«Західна частина Китаю — це не лише колиска взаємодії та синтезу цивілізації «Одного паска, одного шляху», а й квінтесенція стрімкого злету Китаю від початку реалізації Політики реформ та відкритості, що сьогодні налічує вже 40 років. Усі національності Китаю навчаються та запозичують один в одного досвід саме тут, у Західному Китаї», — зазначила радник-посланник Посольства КНР в Україні Чжен Вей. Вона нагадала, що саме на території Західного Китаю знаходяться всесвітньо відомі печери Моґао, занесені до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО, цією територією пролягає унікальна своїми інженерними рішеннями Цінхай-Тибетська залізниця, а також тут розташовані відомі усьому світу національні парки. «Упевнена, що сьогоднішній концерт та виставка фотографій відкриють українським друзям зовсім інше вікно з видом на Китай, розкриють ще більше можливостей реалізації співробітництва у рамках «Одного паска, одного шляху», — запевнила пані Чжен Вей.
Актори Театру пісні і танцю провінції Ґаньсу справді зуміли перенести глядачів на кілька годин з Києва до Західних окраїн Китаю. Це єдиний у Китаї художній колектив рівня провінції, основним завданням якого є дослідження, створення та виконання вокально-хореографічних композицій на тему Великого шовкового шляху і дуньхуанської культури. Сповнені піснями й танцями тибетської, монгольської, хуейської та інших західно-китайських народностей вони відображають мистецтво Дуньхуана, дух Великого шовкового шляху та яскраву традиційну культуру місцевих мешканців.

Тетяна ПАСОВА.
Фото автора.

 

ДОВІДКА

«Один пасок, один шлях» — програма, яка нині активно реалізовується у світі з ініціативи Генерального секретаря ЦК Компартії Китаю Сі Цзіньпіна, що має на меті економічно об’єднати регіони, котрі входять до Великих Шовкового та Морського шляхів у єдиний транспортний коридор, що зв’яже Азію з Європою. Значна частина цих шляхів пролягає територією Західного Китаю.