Під час відзначення Дня Конституції України -- 28 червня -- в Ужгороді відбулося урочисте відкриття Регіонального центру Устецького краю Чеської Республіки.

 

На знімках:

 

під час відкриття
Регіонального центру
Устецького краю Чеської Республіки.

 

Фото
прес-служби облради.

 

Символічну стрічку перерізали Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, гетьман Устецького краю Олдржих Бубенічек, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, заступник голови ОДА Віктор Мікулін, ужгородський міський голова Богдан Андріїв. Усі посадовці залишили підписи в Книзі почесних гостей.

 

На відкриття прийшли також депутати облради Іван Курах і Андрій Шекета, голова Свалявської райради Мирослава Ливч, начальник головного облуправління Держміграцслужби Ігор Михайлишин, декани юридичного і економічного факультетів УжНУ Ярослав Лазур і Віталій Сержанов, екс-міський голова Ужгорода Еміл Ландовський, дипломати, представники бізнесу, культури, громадськості та журналісти.

 

Варто додати, що відкриття Устецького регіонального центру стало можливим завдяки консолідації зусиль у рамках регіональної співпраці Закарпаття і Устецького краю та підписаної офіційної угоди між керівниками двох партнерських країв торік 29 червня.

 

Як наголосив голова Устецько-Закарпатської агенції Павел Мусіл, який є директором Чеського дому в Ужгороді, мета створення цього центру -- зміцнення співпраці між Закарпаттям та партнерськими краями Чехії, сприяння реалізації підписаних ділових угод. Це однозначно сприятиме поглибленню інтеграції України в європейське співтовариство.

 

Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула, з яким голова облради Михайло Рівіс обговорив і можливість розширення Регіонального центру Устецького краю у повноправний Чеський дім, відкриття якого є прерогативою Мiнiстерства закордонних справ Чеської Республіки, вітаючи гостей, наголосив, що Україна -- надійний партнер Чеської Республіки в усіх сферах. За його словами, значний інтерес чеських ділових кіл до Закарпаття свідчить, що всі краї Чехії прагнуть налагодити з нашим регіоном тісну співпрацю.

 

«Центр, що має стати центральним представництвом Устецького краю на Закарпатті, допомагатиме знаходити партнерів у Чехії, сприятиме впізнаваності підприємців Закарпаття, як і самого Закарпаття, на ринках Чехії. Ми переконані, що такі кроки посилять взаємовигідну співпрацю не тільки між краями, а й між двома братніми країнами», -- наголосив Михайло Рівіс. Він додав, що з відкриттям Чеського дому регіону почнеться новий етап співпраці з Чеською Республікою, буде започатковано ще більше успішних проектів, створено компаній, які принесуть користь обом регіонам, зміцнять добробут жителів; і хорошим прикладом співпраці Чехії не лише із Закарпаттям, а й з усією Україною є відомий у Європі автозавод «Єврокар».

 

Гетьман Устецького краю Олдржих Бубенічек наголосив: центр братиме активну участь в iнвестицiйних проектах обох регіонів, а потенційним інвесторам забезпечуватиме сервiсний супровід. Бо вже сьогодні серйозні потенцiйнi бізнесмени звертаються з такими проханнями. І однією зі складових співпраці Закарпаття та Устецького краю має бути активний обмін туристами, а відтак і спортсменами, культурними та творчими колективами і їхніми досягненнями.

 

-- Устецький регіональний центр у такій організаційній формi є першою установою-представницею Чеської Республіки в Закарпатській області. Ми переконанi: всi учасники намагатимуться розвивати його діяльність та підвищувати рівень до статусу Чеського дому, -- додав Павел Мусіл.

 

Насамкінець директору Чеського дому регіону Павелу Мусілу бізнесмен-закарпатець Володимир Селиський вручив привезений з Праги багатотомник вибраних праць першого Президента Чехословацької Республіки Томаша Масарика, які було видано 1935 року.

 

Далі учасники відкриття поклали квіти до монумента Томашу Масарику в міському сквері, названому на його честь, пройшлися набережною Незалежності, на якій 90 років тому було висаджено найдовшу в Європі липову алею, відвідали школу №3, яку споруджено за кошти Т. Масарика.

 

Вікторія СЕНГЕТОВСЬКА, Василь НИТКА.

 

Ужгород.

 

Голос України