Україна та Сербія розширили угоду про безвізовий режим. Відповідний документ було підписано вчора в Белграді у рамках візиту Президента України Петра Порошенка. Тепер українці зможуть перебувати в Сербії без віз 90 днів, раніше цей термін становив 30 днів. «Лише кілька тижнів тому ми домовилися, що підпишемо угоду, яка продовжує термін безвізового перебування громадян Сербії в Україні і громадян України в Сербії, для того, щоб покращити контакти між людьми, для того, щоб спростити візити туристів, підприємців, культурних діячів», — сказав глава нашої держави під час спільного брифінгу із Президентом Сербії Александром Вучичем.

П. Порошенко під час брифінгу із А. Вучичем у Белграді (на знімку) зауважив, що Київ вірить у вирішення косовської проблеми компромісним шляхом, який врахує інтереси Сербії. «Ми шануємо, поважаємо територіальну цілісність і суверенітет Сербії. Ми не визнали Косово і виходимо з позиції, що проблема Косово має бути вирішена компромісним шляхом з урахуванням інтересів Сербії», — зазначив український лідер. Він додав, що цінує тверду позицію стосовно підтримки Сербією територіальної цілісності України. «Ми безумовно розраховуємо на підтримку Сербії у питаннях запровадження миротворчої місії з мандатом Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй. Ми впевнені в тому, що чітка імплементація Мінських угод, включно з пріоритетом безпекового компонента, є сьогодні безальтернативним шляхом принесення миру на українську землю», — наголосив глава нашої держави. Він також запевнив, що країни «не мають жодних проблем у двосторонніх відносинах».
У свою чергу А. Вучич заявив, що Сербія підтримує територіальну цілісність України так, як Україна підтримує територіальну цілісність Сербії. Він додав, що важливо серйозно й добре працювати над розширенням зв’язків. Вучич запевнив, що країни підтримуватимуть одна одну на шляху до ЄС. «Європейська інтеграція також дуже важливе питання, і ми будемо допомагати один одному на цьому шляху», — сказав він і додав, що обидві країни «традиційно мають добрі і дружні відносини» та висловлюють бажання щодо «розширення політичного діалогу і економічної співпраці».
Окрім того, вчора П. Порошенко та А. Вучич взяли участь у відкритті українсько-сербського бізнес-форуму. Сторони констатували збільшення товарообігу між країнами на 48% за перші чотири місяці 2018-го. Український лідер зауважив, що держави близькі до підписання асоціації про зону вільної торгівлі, що значно покращить бізнес-відносини. Варто зазначити, що, за інформацією Мінекономрозвитку, «в 2017 році товарообіг між Україною та Сербією проти 2016-го становив $319 млн та збільшився на 21,5%. Основними статтями експорту до Сербії були: руди, шлаки і зола — 63%, чорні метали — 15,7%, дерево і вироби з деревини — 7,5%, папір і картон — 1,5%».
У програмі візиту глави нашої держави також переговори з Прем’єр-міністром Аною Брнабич, Головою Народної Скупщини Майєю Гойкович.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА
(прес-служба Президента України).