Новими експонатами поповнився Музей української марки у Вінниці. Передав їх на зберігання міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Тільки марки не з його колекції…

 

На знімку:

 

П. Клімкін (ліворуч)
та С. Моргунов (крайній праворуч).

 

Фото
з сайту Вінницької міськради.

 

Під час робочої поїздки до США Павло Клімкін мав незвичну зустріч. Вона відбулася у Постійному представництві України при ООН. У Нью-Йорку проживає Олександр Балабан, рід якого походить з Вінниччини. Два роки тому він привіз до Вінниці колекцію поштових марок, яку все життя збирав його батько Яків Балабан, а потім справу продовжив син. Унікальність колекції в тому, що всі марки, а їх понад десять тисяч -- українські. Влада міста над Південним Бугом надала приміщення для створення Музею української марки. Понад тисячу експонатів привіз Олександр Балабан. Згодом передав ще частину з сімейної колекції. Тепер музейну експозицію поповнили нові надходження. Доставити їх пан Олександр попросив нашого міністра, який особисто привіз їх до Вінниці.

 

-- Понад годину спілкувалися з Олександром Балабаном, -- розповів П. Клімкін під час перебування у музеї. -- Відчув, що розглядати зібрані зразки можна годинами. Бо в них -- частинка історії нашої держави. Я не знаю аналогів такої колекції, яку має ваш земляк Олександр Балабан. Передав він її на зберігання не американцям, а на рідну землю. Як не подякувати такій людині!

 

Міський голова Вінниці Сергій Моргунов, котрий був присутній під час передачі нових експонатів, звернув увагу на те, що на марках відображено окремі фрагменти нашої історії. Наприклад, геральдику середини XIX століття або зображення Криму початку XX століття з українською символікою. «Наше завдання -- створити умови, аби вінничани та гості міста мали можливість ознайомитися з фрагментами багатогранної історії рідної держави, зокрема, і в такий спосіб -- через призму розвитку української марки», -- наголосив С. Моргунов.

 

ДОВІДКА

 

Збирати колекцію українських марок розпочав батько Олександра -- Яків Балабан (1898 року народження). Він родом із села Писарівка Ямпільського району. Служив сотником армії УНР, офіцером артилерійського відділу. Брав участь у боях під Бродами, Крутами, «Зимовому поході» в 1918--1919 роках. Після поразки війська УНР долучився до повстанського руху. Згодом емігрував до Чехословаччини, потім -- до США. Пішов з життя у 80-річному віці. Упродовж десятиліть колекціонував українські марки. Справу батька продовжив син. До речі, саме батько заповів Олександру передати колекцію до України. Син, якому нині за 60, виконав прохання. Після тривалих перемовин з владою Вінниці у місті створили Музей української марки. Всі його експонати -- з колекції Балабанів.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінниця.

 

Голос України