Незаконно утримуваний в Росії українець Павло Гриб розповів адвокату про знущання російських в’язнів над ним. Про це у Фейсбуку написав батько в’язня Ігор Гриб.
За його словами, ввечері 3 липня адвокат Марина Дубровіна змогла зустрітись з Павлом у СІЗО. «Він повідомив, що під час етапування до Ростова-на-Дону був жорстоко побитий іншими російськими в’язнями, коли ті довідались, за якою статтею Паша звинувачується», — повідомив І. Гриб. Окрім того, росіяни забрали всі речі, продукти харчування, які напередодні передали українські консули. Сам в’язень вважає, що таке ставлення до нього буде й у подальшому. «Один сильний удар в ділянку живота... як наслідок — внутрішня кровотеча і смерть. Ніхто не зможе надати кваліфіковану медичну допомогу», — наголосив батько ув’язненого.
Російський суд уже розпочав розгляд кримінальної справи проти Павла Гриба. Попередні слухання призначено на 9 липня, засідання відбуватиметься в закритому режимі.
Тим часом іншого ув’язненого в РФ українця — Станіслава Клиха, місце перебування якого певний час не було відомо, знайшли в обласній психіатричній тюремній лікарні в Магнітогорську. Про це написала російська правозахисниця Тетяна Щур у Фейсбуку. За її даними, Клих почувається краще, але каже, що дозволу на госпіталізацію не давав, що суперечить словам тюремників. При цьому в адвоката склалося враження, що Клих перебуває під впливом заспокійливих препаратів. Сам Станіслав, за її словами, сказав, що йому роблять «якісь щеплення». Ясно, що необхідно: по-перше — об’єктивне обстеження незалежними фахівцями, по-друге — допустити до нього уповноваженого з прав людини України та психіатра міжнародного рівня, і — головне — негайно відправити його додому», — написала правозахисниця.